BURNO JUTRO

U praznoj sabornici vode se ratovi oko UDBA-e, Todorićevih blogova, četnika u ministarstvima...

29.09.2017 u 10:30

Bionic
Reading

Agrokor i blogovi Ivice Todorića već danima su tema u saborskim hodnicima i na saborskoj raspravi. Tako je bilo i danas u tradicionalnim jutarnjim stankama, a u jednom trenutku je zaiskrilo između Mostovog Nikole Grmoje i HDZ-ovog Ivana Šukera

Stanku na temu Agrokora i ministra financija Zdravka Marića zatražio je Mostov Miro Bulj.

'Ministar Marić ne želi odgovoriti da li je bio na sastaku s Todorićem u Vlado, 26. veljače, a čovjek koji se kao ministar financija u najvećoj krizi izuzeo, cijelo vrijeme je šutio i pravio se da ne zna ništa. Čovjek koji je vukao konce, koji je bio na vladi. Da li je 3. ožujka bio nasamo na sastanku s Todorićem po uputi premijera Plenkovića?Javno mu postavljam pitanje. Narod mora znati da li je ministar Marić sudjelovao na sastancima s Todorićem u Vladi, da li se po zapovijedi premijera našao s Todorićem?', upitao je Bulj.

Obratio se Bulj i bivšim ministrima financija. 'Da li je platio porez, da li mu je pomogao Marić dok je bio u bivšim vladima? Gospodine Todoriću, napišite tko vam je dao mogućnost da zarobite cijelu Hrvatsku. Tko su tvoji ljudi u HNB-u? Gospodine Vujčiću gdje si, gospodine Rohatinski gdje ste? Ministi financija bivši, gdje ste, izađite, recite što ste pomogli Todoriću. Vrijeme je da se kaže istina, pogotovo vi koji ste bili ministri financija', vikao je Bulj s pozornice.

Nakon njegovog izlaganja za povredu poslovnika javio se Mostov Nikola Grmoja. 'Dok je Bulj govorio, meni je Šuker uputio prijetnju i rekao da ću platiti za ovo', pobunio se Grmoja. 'Ali i dalje ćemo vas prozivati što ste rekli oko Agrokora i nećete me zastrašiti', poručio je HDZ-ovom Ivanu Šukeru.

Odgovorio mu je i Šuker. 'Da li je itko u ovoj sabornici čuo da sam rekao da je riječ?', upitao je Šuker svoje kolege, a nakon što mu je Grmoja nastavio dobacivati iz klupe, poručio mu je: 'Ja s vama nisam čuvao ovce da mi govorite ti.'

Za stanku se zbog Strategije suzbijanja korupcije javio i Željko Glasnović. 'Donesena je strategija o suzbijanju korupcije u veljači 2015. Pitanje je gdje je izvještaj tog povjerenstva. Što smo saznali, što se događa, što je s tim izvješćem, što je s novcem koji je nestao, gdje je pokraden novac iz bivše države. Što je s predstečajnim nagodbama, neplaćenim porezima, zašto smo paralizirani kao država. HOS-ova ploča se zabranjuje, a u isto vrijeme četnička obilježja se ne zabranjuju', rekao je Glasnović.

'Imate u Ministarstvu uprave čovjek koji je promovirao tu četničku ideologiju, zove se Dejan Drakulić, danas radi u hrvatskoj Vladi, tamo u hrvatskim strukturama, o tome nitko ne govori', rekao je Glasnović.

'Možda trebamo umjesto 'Samo sloga Srbina spašava' staviti 'Samo traktor Srbina spašava' jer su na traktorima pobjegli za vrijeme Oluje', rekao je Glasnović.

'Treba li zabraniti kokardu koja je pobila stotine tisuća ljudi. O tome nitko ne govori', poručio je, ali se dotaknuo i UDBE.

'Na kraju govorimo o UDBI koja je danas prisutna u društvu. To se prešućuje u medijima. Ona za svakog čovjeka koji sjedi ovdje ima dosjee. Govorimo o masonstvu, a imamo svoje masonstvo ovdje', rekao je Glasnović.

Reagirao je predsjedavajući Furio Radin. 'Gospodine Glasnović kada govorite o Terezama o udbama, o masonima, to je vaš problem i tu nitko vas ne može, nitko vam ne može reći ali ako sam dobro shvatio vi ste rekli da neki četnik sjedi u Ministarstvu uprave i ja bih vas molio da pazite kada govorite takve stvari. Ja bih vas molio da pazite', rekao je Radin.

  • +10
Sjednica Sabora nastavljena raspravom o provedbi Uredbe EU o novoj hrani Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Glasnoviću je odgovorio i HSS-ov Krešo Beljak. 'Obraćam se ultradesničarima koji govore o UDBI. Predlažem im da pokrenu proceduru promjene imena Udbine jer taj grad previse podsjeća na mračnu komunističku prošlost. Pa neka se zove Sudbina', rekao je Beljak.

I on se osvrnuo na Agrokor. 'Tražim da se potpiše svojevrsno primirje. Zadnjih dana imamo mali tihi noćni blogerski rat. Mislim da je građanima dosta priča o Agrokoru. Predlažem da vlada povuče lex Agrokor, da se napravi revizija onih koji su najviše oštećeni, a to su mali dobavljači i da im naknada se isplati iz proračuna. A da ostalo prepusti tržištu i ništa se neće dogoditi', rekao je Beljak.

Osvrnuo se i na izmjene Obiteljskog zakona poručivši premijeru Plenkoviću da bi trebao pripaziti kakve suradnike bira.