napeto stanje

U Požegi zaraženo dvoje liječnika i dvije medicinske sestre s plućnog i neurološkog odjela, sve ih je zarazila ista žena

02.07.2020 u 23:26

Bionic
Reading

Za čak 24 osoba u Požeško-slavonskoj županiji u četvrtak je potvrđeno da su zaražene koronavirusom, čime je ukupan broj oboljelih u ovoj županiji porastao na čak 45 u svega nekoliko dana. No, ono što je razlog za dodatni alarm je činjenica da su među novozaraženima i dva liječnika te dvije medicinske sestre Opće županijske bolnice Požega. Riječ je o zaposlenima na Plućnom odjelu te na Neurologiji, a ovu informaciju potvrdio nam je i Željko Glavić, ravnatelj požeške bolnice.

'Da. Na žalost, točno je da je četvero naših djelatnika pozitivno na koronavirus, a potvrdu za to dobili smo večeras oko 20 sati. Odmah smo pristupili dezinfekciji svih prostora, ali i detektiranju njihovih kontakata kako bismo spriječili ili barem ublažili daljnje širenje virusa i u krugu bolnice odnosno naših zaposlenika i pacijenata, ali i izvan njega', kazao je za Jutarnji Glavić.

Liječnici i sestre kojima je potvrđena zaraza testiranju su se podvrgnuli nakon što se u srijedu pokazalo da je pozitivna jedna ženska osoba koja je prošloga tjedna, 25.6., bila na naručenim pregledima na dva navedena Odjela.

'Na žalost, shema širenja zaraze u bolničkim sustavima uglavnom je ista. Najčešće se dogodi da pacijenti koji dođu na naručene preglede ili zataje neke svoje sumnjive kontakte ili smatraju da taj kontakt nije važan, pa ih u bolnicu prime, jer osoblje ne može ne vjerovati pacijentu ako mu kaže da nije bilo sumnjivih kontakata. Tako se i kod nas dogodio ovaj slučaj', objasnio je Glavić, koji ipak umiruje javnost, a posebno građane Požeške županije te obitelji onih koji su hospitalizirani u bolnici od ranije.

'Naravno da ovo nije ugodna situacija. Konačno, dosta će naših zaposlenika morati u samoizolaciju dok ne ispitamo sve kontakte. Koliko je to ljudi u ovom trenutku vam ne mogu reći, ali imamo sasvim dovoljno osoblja koje će moći podnijeti i pojačani teret rada zbog odlaska dijela kolega u samoizolaciju. Naravno da ćemo sada dodatno testirati i pacijente koji su od ranije hospitalizirani i poduzet ćemo sve mjere da ne dođe do eskalacije problem' poručio je Glavić.