pod nadzorom

U požaru u Parku prirode Hutovo blato izgorjela površina od 10 hektara

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 02.04.2021 11:32
  • Objavljeno 02.04.2021 u 11:32
Vatrogasci, ilustrativna  fotografija

Vatrogasci, ilustrativna fotografija

Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Gasitelji su tek u ranim jutarnjim satima u petak uspjeli staviti pod kontrolu požar koji je progutao desetak hektara zaštićenog područja Parka prirode Hutova blata nedaleko Čapljine na jugu BiH, izvijestile su nadležne službe

"U požaru u Parku prirode Hutovo blato izgorjelo je oko 10 hektara površine parka", rekao je zapovjednik Vatrogasne postrojbe u Čapljini Mate Jurković.

Po njegovim riječima, dojava o požaru stigla u ranim večernjim satima u četvrtak, a gasitelji su ga pod nadzor stavili tek oko dva sata po ponoći. Izgorjela je trska i niska vegetacija.

Ravnatelj Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko sumnja da su požar podmetnuli stočari kako bi stvorili područje za ispašu stoke. Požari u proljeće česti su na području Hutova blata.

Ovaj park prirode smatra se jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe, a iznimno je bogato i biljnim vrstama. Teritorijalno pripada općinama Čapljina i Stolac, a prostire se na močvarnom, ravničarskom i brdovitom terenu, s nadmorskom visinom od 1 m do 432 m.

Međunarodni Savjet za zaštitu ptica (ICBP) uvrstio je 1998. godine Hutovo blato u listu međunarodno važnih staništa ptica. Potom je 2001. Park prirode “Hutovo blato” upisan u listu močvara od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije i registriran je pri UNESCO-vom direktoratu u Parizu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!