12. do 14. rujna

U Poljskoj u rujnu susret poljskih i hrvatskih regija

02.09.2019 u 13:05

Bionic
Reading

Susret poljskih i hrvatskih regija održat će se u rujnu u Poljskoj, u gradu Zielona Góra u Lubuškom vojvodstvu, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska zajednica županija

Osmu godinu zaredom, udruženja poljskih vojvodstava i hrvatskih županija organiziraju susret za razmjenu iskustava i dijalog o budućnosti europskih regija.

Suradnja poljskih vojvodstava i hrvatskih županija započela je prije osam godina kada je Jacek Protas, tadašnji maršalek mazovjeckog vojvodstva, prvi puta pozvao predstavnike hrvatskih županija kako bi razgovarali o kreiranju zajedničkih politika. Ulaskom Hrvatske u EU 2013. godine još je više istaknuta potreba za učenjem na primjerima dobre prakse, u čemu se Republika Poljska isprofilirala kao prirodan uzor.

Ovogodišnji Forum poljskih i hrvatskih regija održat će se od 12. do 14. rujna u gradu Zielona Góra u Lubuškom vojvodstvu. Tematske odrednice Foruma nastavljaju se na zaključke VII. Foruma poljskih i hrvatskih regija održanog u Poreču prošle godine, a odnose se na strateško planiranje razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, inovacije u gospodarstvu, digitalizaciju javne uprave i javno-privatno partnerstvo.

Organizatori Foruma su Savez vojvodstava Republike Poljske, Hrvatska zajednica županija, Ured maršala Lubuškog vojvodstva te Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Poljskoj.

Forum će se održati pod pokroviteljskom predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude, uz podršku Hrvatskoga sabora, te hrvatskih ministarstava poljoprivrede i regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Zielona Góra je grad u Lubuškom vojvodstvu koje se nalazi na zapadu Poljske. Zbog velike količine šuma, tradicionalne industrije uključuju preradu drva i proizvodnju papira te namještaja. Od 2010. godine najveću vrijednost za ovo vojvodstvo ima automobilska industrija. U metalnoj industriji osobito se ističe proizvodnja peći za toplinsku obradu i preradu plastike. IT sektor je svojim rješenjima osvojio svjetsko tržište, a prehrambena industrija Vojvodstva temeljena je na uzgoju vinove loze i proizvodnji vina.