POVIJESNI VIDEO

U plićaku snimljene žive goleme morske zmije!

09.04.2014 u 13:53

Bionic
Reading

Stručnjaci čikaškog Shedd Aquariuma nedavno su u plićacima Donje Kalifornije snimili i na YouTubeu objavili video para rijetkih dubinskih riba koje su nadahnule povijesne priče o mitskim 'morskim zmijama'

'To je jedna od najljepših riba koje sam vidio u životu', rekao je Tim Binder, potpredsjednik Shedd Aquariuma zadužen za planiranje zbirke. 'Plivale su vijugavo, vrlo graciozno. Uporno su se pokušavale uspeti na obalu. Konačno su uspjele, a nakon toga su ubrzo uginule', ispričao je američki stručnjak za morske životinje.

Budući da su bile goleme, a putovanje nije bilo organizirano radi prikupljanja uzoraka, već kao ekoturistički izlet, Binderov tim nije uspio ponijeti ribe u svoj akvarij za daljnje istraživanje.

Riba Regalecus glesne, koja se kod nas u narodu ponekad zove riba pojas, prema nekim navodima može narasti i do 18 metara. Smatra se najdužom koštunjavom ribom na svijetu. Najčešće živi u tropskim morima na velikim dubinama od 300 do 1000 metara pa su susreti s njom vrlo rijetki, a njezine osobine i ponašanje slabo su istraženi. Može dostići težinu od oko 300 kilograma. Uglavnom se hrani račićima. Zna se pojaviti i u Jadranu, međutim, vrlo rijetko.

Ova misteriozna stvorenja znala su se i ranije nasukavati, no znanstvenici do danas nisu uspjeli objasniti uzroke takvog neobičnog ponašanja. Jedino što se zna jest činjenica da su nasukavanja najčešća u dijelovima mora u kojima postoje uzlazne struje iz dubina prema površini. Jedno od takvih je i područje u kojem je napravljena snimka.

Stručnjaci iz Catalina Island Marine Instituta fotografirali su u listopadu 2013. tijelo jedne ribe pojas duge oko 5,5 metara koja se nasukala u zaljevu Toyonu na kalifornijskom otoku Catalini.

Snimka je obišla svijet, a potom se slična priča ponovila s nešto manjim primjerkom od 4,3 metra. Konačno je internetom krenula spekulacija da je njihovo nasukavanje upozorenje da bi jugozapadne obale SAD-a uskoro mogao uzdrmati veliki potres.

Ovo proročanstvo temelji se na stoljetnoj japanskoj legendi koja ribe pojaseve povezuje s potresima. No za takva nagađanja za sada nisu pronađeni nikakvi znanstveni dokazi.