PSIHOLOGIJA I INFORMATIKA

U petak prvi ispiti državne mature

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.02.2010 10:34
  • Objavljeno 16.02.2010 u 10:27
učenici škola državna matura

učenici škola državna matura

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Državna matura, koja se ove godine prvi put polaže u Hrvatskoj, počet će u petak, 19. veljače, ispitima iz izbornih predmeta - Psihologije i Informatike, a podatci o broju učenika koji su pristupili bit će objavljeni istoga dana na internetskim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO)

Državna matura od ove je godine obvezna za sve gimnazijalce, a učenici četverogodišnjih strukovnih škola moraju je položiti ako se žele upisati na studij. Od iduće akademske godine to će biti uvjet za upis na sve visokoškolske ustanove u Republici Hrvatskoj.

Državna matura polagat će se u tri roka - ljetnom, jesenskom i zimskom, a polaganje u ljetnom roku bit će uvjet za prvi rok upisa na visoka učilišta. Ispite vrjednuje NCVVO i rezultate ispita unosi u bazu NISpVU (Nacionalni informacijski sustav prijave na visoka učilišta) te ih dostavlja svim pristupnicima 1. srpnja 2010.

Ljetni rok održavat će se do 2. lipnja, a kroz tri i pol mjeseca određeni su termini polaganja obveznih predmeta - Hrvatskog jezika, Matematike i stranog jezika, te 15 izbornih predmeta. Za učenike u školama na jezicima nacionalnih manjina obvezni su ispiti iz materinskog i Hrvatskog jezika, a kao treći obvezni predmet biraju između Matematike i stranog jezika.

Napominje i kako će svi učenici u Hrvatskoj polagati ispite državne mature istoga dana u isto vrijeme i pod jednakim uvjetima. Najduži ispit trajat će 180 minuta, a najkraći 30 minuta (ispit slušanja iz stranih jezika).

Učenici koji zbog negativnih ocjena ne završe razred u redovnom roku do 18. svibnja, nakon ispravljenih negativnih ocjena moći će se prijaviti na jesenski rok za polaganje državne mature, koji će se održati od 24. kolovoza do 6. rujna 2010. Ako u tom roku polože maturu, mogu se natjecati za upis na preostala mjesta na fakultetima.

Treći, zimski rok održat će se od 6. do 21. prosinca 2010. Gradivo koje se polaže objavljeno je u ispitnim katalozima na internetskim stranicama od 2008. godine, svima je poznato, a pitanja obuhvaćaju samo najbitnije dijelove nastavnog plana i programa, kaže Francetić koja smatra da redovnim učenicima državna matura ne bi trebala predstavljati nikakav problem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi