VREMENSKA PROGNOZA

Upozorenja zbog bure duž Jadrana; evo kakav nas vikend čeka

06.10.2023 u 06:52

Bionic
Reading

U petak djelomice sunčano, ujutro s više oblaka. Zbog pojačane do jaka, mjestimice moguća i vrlo jaka bura, osobito na širem podrućju Senja, DHMZ je izdao narančasto upozorenje za Velebitski kanal. Za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, te sjevernu i srednju Dalmaciju zbog bure je na snazi žuto upozorenje za potencijalno opasno vrijeme. Najviša temperatura uglavnom između 21 i 26 °C

U Zagrebu se danas očekuje djelomice sunčano, ujutro uz promjenjivu naoblaku. Vjetar uglavnom slab. Najviša temperatura između 20 i 22 °C, javlja Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc najavila je za HRT u petak ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno do pretežno oblačno, a od sredine dana razvedravanje. Vjetar slab, popodne i umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Najviša temperatura zraka do 23 °C. U središnjoj Hrvatskoj malo manje toplo. Nakon umjereno do pretežno oblačnog jutra, oblaci će se razilaziti, najprije na zapadu. Vjetar slab ili tiho.

  • +39
Split: Navijači Hajduka su okupirali grad uoči derbija s Dinamom Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic

Podno Velebita bura umjerena, na udare i jaka, no u drugom dijelu dana oslabjet će i okrenuti na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Na sjevernom Jadranu i u gorju sunčanih sati neće nedostajati, ali još ujutro prema jugu može biti umjerene naoblake.

I srednji Jadran i u unutrašnjost Dalmacije veći dio dana obilovat će sunčanim vremenom, uz najvišu temperaturu zraka od 25 do 27 °C. Ujutro će popuhivati slaba do umjerena bura, a popodne maestral, pa će more biti malo valovito. Popodnevnog vjetra s mora bit će i na krajnjem jugu Hrvatske. Više oblaka u prvom dijelu dana, no zatim razvedravanje.

'Idućih dana u unutrašnjosti većinom sunčano, mjestimice uz kratkotrajnu jutarnju maglu. Jedino će nedjelja biti oblačnija i vjetrovita. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na udare i jak, a s njim će stići hladniji zrak pa će ponedjeljak danju biti malo svježiji. Nakon vedre i u mnogim mjestima tihe subote, nad Jadran će povremeno stizati malo oblaka. U nedjelju će zapuhati umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar koji će navečer okrenuti na buru i jačati. Umjerena do jaka bura, podno Velebita na udare i olujna već će u ponedjeljak popodne oslabjeti', prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza

U većem dijelu Hrvatske zadržat će se razmjerno povoljne biometeorološke prilike. Iako prolazna naoblaka mjestimično može kvariti raspoloženje osjetljivijim meteoropatima nepovoljan utjecaj neće biti značajan te se tijekom dana ne očekuju veće zdravstvene tegobe uzrokovane vremenom.