PAR UGODNIH DANA

U petak nešto kiše, za vikend ljetno do +30

31.08.2012 u 11:15

Bionic
Reading

Nakon sunčanog četvrtka u petak na sjevernom Jadranu i u sjeverozapadnim krajevima može biti kiše i pljuskova. Vikend će biti dosta topao i većinom suh, međutim neke dijelove zemlje mogla bi zahvatiti sredozemna ciklona koja može donijeti mjestimične pljuskove, javljaju prognostičari

U četvrtak će u kopnenim krajevima biti pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar će biti slab. Jutarnja temperatura kretat će se od 12 do 16°C, a najviša od 28 do 32°C.

Na Jadranu će u četvrtak biti pretežno sunčano i vruće, sredinom dana uz slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnje temperature kretat će se od 17 do 22°C, a najviše dnevne od 29 do 34°C.

U petak će u kopnenom području biti vruće i djelomično sunčano uz više oblaka prema kraju dana. Kasno poslijepodne i navečer u Gorskom kotaru moguća je kiša, a malo je u večernjim satima može biti i u sjeverozapadnim krajevima. Najviše sunca bit će u Slavoniji. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnje temperature bit će od 14 do 18°C, a najviše dnevne od 28 do 33°C.

Na Jadranu će u petak u početku biti pretežno sunčano, no na sjevernom dijelu u toku dana uslijedit će porast naoblake. Poslijepodne i navečer mjestimice se očekuje kiša i grmljavina uglavnom u Istri i na Kvarneru. Zapuhat će slabo i umjereno jugo. Jutarnje temperature kretat će se od 18 do 23°C, a najviše dnevne od 29 do 34°C; na sjevernom dijelu ponegdje će biti niže.

Vrijeme za vikend pod velikim je upitnikom. Nad Sredozemljem će se formirati ciklona koju je tim Crometea nazvao Cipora. O smještaju te ciklone ovisit će i njen utjecaj na vrijeme u Hrvatskoj. Prognostički modeli u ovome trenutku imaju dosta problema s izračunom njenog položaja i utjecaja. Ciklona će površinom biti relativno mala, ali dosta kišovita. Ona područja koja se nađu unutar njenih rubova dobit će dosta kiše, dok će izvan njih i dalje ostati sunčano i vruće. Najvjerojatniji razvoj događaja ide u smjeru kišnog vikenda u Italiji, dok bi područje Hrvatske moglo imati dosta suhoga i toplog vremena. Promjenjivije će biti na krajnjem zapadu. Moglo bi ostati relativno toplo s temperaturama koje će ovisiti o količinama oblaka, ali će uglavnom ipak biti ljetne - oko 30°C, objasnio je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.