'ne predstavlja opasnost'

U paketu na Heathrowu prošli mjesec otkrivena mala količina uranija: 'Laknulo nam je kad smo shvatili da nema prijetnje'

11.01.2023 u 13:18

Bionic
Reading

Vrlo mala količina uranija otkrivena je u paketu koji je prošli mjesec stigao u londonsku zračnu luku Heathrow, objavila je britanska policija, dodajući kako se ne čini da je riječ o izravnoj prijetnji ni prijetnji javnome zdravlju

Količina radioaktivnog materijala, otkrivena rutinskim skeniranjem 29. prosinca, bila je iznimno mala i stručnjaci su procijenili da ne predstavlja opasnost, rekao je Richard Smith, šef protuterorističkog zapovjedništva londonske policije.

"Laknulo nam je kada smo shvatili da nema prijetnje za javno zdravlje stanovnika niti je ugrožena njihova sigurnost", rekao je Smith. "U pošiljci je bila vrlo mala količina kontaminiranog materijala. Sada provodimo daljnje istrage."

Istaknuo je da je operacija provjere paketa u zračnoj luci funkcionirala kako treba. Policija je izvijestila da nitko nije uhićen.

"Naravno, sada ćemo pokušati ustanoviti što je u pozadini svega ovoga. Uvjerili smo se da nema prijetnje. Vjerujem da je ovo umirujuća poruka o onome što se dogodilo", kazao je Smith.

Britanski tabloid The Sun, koji je prvi izvijestio o zapljeni, tvrdi da je paket došao iz Pakistana te da je u Englesku stigao avionom koji je poletio iz Omana.