supotpis 18 redakcija

Otvoreno pismo HND-a: Opasne izmjene Kaznenog zakona

11.03.2024 u 12:40

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je u otvorenom pismu javnosti ponovno navelo da su izmjene Kaznenog zakona o neovlaštenom otkrivanju informacija iz istraga, kolokvijalno zvane „Lex AP“ opasne za slobodu medija i pravo javnosti da bude informirana

Otvoreno pismo HND-a protiv uvođenje u Kazneni zakon novog kaznenog djela 'neovlaštenog otkrivanja informacija iz istraga koje su u tijeku', a koje je Vlada uputila Hrvatskom saboru na usvajanje, supotpisalo je 18 medijskih redakcija iz Hrvatske.

HND-u je članak 307.a Kaznenog zakona „Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje“ neprihvatljiv te traže njegovo povlačenje, ističu iz HND-a.

Ako bi takav Kazneni zakon trenutno bio na snazi, napominju iz HND-a, novinari koji su danima objavljivali sadržaj poruka što su ih razmijenili bivša državna tajnica i izabrani glavni državni odvjetnik, do sada bi već nekoliko puta bili saslušani na obavijesnim razgovorima.

Također, dodaju, hrvatska bi javnost bila prikraćena za cijeli niz afera koje su otkrili novinari, a za koje građani moraju znati.

"Iako je predlagatelj, kao jamstvo novinarima i novinarkama da neće biti izloženi represiji, u zakonski prijedlog ubacio javni interes kao razlog za isključenje protupravnosti te izrijekom isključio novinare kao moguće počinitelje, poticatelje ili pomagače u djelu neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje - to nije tako", ustvrdili su iz HND-a.

HND navodi kako će se novinarima moći oduzimati mobiteli, laptopi i arhiva koja se u njima nalazi, kao što će se moći presretati i njihovi e-mailovi. Moći će im se pretraživati kuće i stanovi. U sklopu izvidnih radnji tužitelj, ili policajac, može pozvati novinara na obavijesni razgovor koliko smatra da mu treba. Može pribaviti izliste njegovih telefonskih kontakata, pozivati na razgovor kolege i urednike, dodaju iz HND-a.

Kod ovakvog kaznenog djela, ističu, cilj izvida je otkrivanje počinitelja, odnosno osobe koja je novinarima učinila dostupnim informacije od javnog interesa koje su se našle u određenom spisu, a novinarka ili novinar koji je objavio priču istražiteljima će biti trag od kojeg će krenuti.

Smatraju kako će takvo postupanje rezultirat time da će svaki potencijalni zviždač dobro promisliti prije nego što se obrati novinaru ako zna da će policija i tužitelji pretresati njegove kontakte i suradnike te će novinari i javnost biti zakinuti za ključne informacije.

"Pozivamo sve kolegice i kolege da i dalje objavljuju priče od javnog interesa profesionalno, kao što su to činili i dosad. HND će svakome tko se nađe pod udarom ovog zakona pružiti konkretnu pomoć", izjavio je HND.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica braneći prošli tjedan u Hrvatskom saboru uvođenje u Kazneni zakon novog kaznenog djela 'neovlaštenog otkrivanja informacija iz istraga, koje su u tijeku', rekao kako se time štiti presumpcija nevinosti te da nije dobro da se kazneni postupci vode u javnosti.