ukupno 103

U Osijeku jedna novozaražena osoba, manji broj osoba u samoizolaciji

10.04.2020 u 12:40

Bionic
Reading

U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata jedna je osoba oboljela od koronavirusa, pa su u toj epidemiji do sada oboljele 103 osobe, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite u kojem posebno ističu značajno smanjenje broja osoba u samoizolaciji

Načelnik Stožera, dožupan Goran Ivanović rekao je na konferenciji za novinare kako je jučer obavljeno 121 testiranje, sa samo jednim pozitivnim nalazom, a taj pacijent ima samo 14 osoba u užim kontaktima, i svi su u samoizolaciji.

Ističe kako je u Županiji ukupno hospitalizirano 29 osoba, od toga 28 u osječkom KBC-u i jedna u našičkoj Općoj bolnici te da su do sada izliječene četiri osobe, a pet ih je preminulo. Četiri medicinska djelatnika su pozitivna na virus Covid 19, a 21 je u samoizolaciji, dodao je.

Prije 10-ak danas u samoizolaciji oko 1.300 građana, a sada 228

Napominje kako je u Županiji trenutno 228 osoba u samoizolaciji, dok je unatrag 10-tak dana u samoizolaciji bilo 1.200 ili 1.300 građana.

Policija je jučer obavila 55 izvida kršenja samoizolacije, što je u četiri slučaja potvrđeno, po dva u Osijeku i Našicama. Propusnice su provjeravane kod 6.248 osoba, od kojih devet nije imalo propusnice, kazao je Ivanović.

Izvijestio je kako je svih osam tržnica u Županiji jučer počelo s radom te da su u Stožeru svjesni da će u predblagdansko vrijeme na tržnicama biti gužvi.

Apelirao je na sve građane da "rasporede svoje vrijeme", a iako su trgovine dobile dopuštenje da rade do 20 sati, pozvao ih je da ne dolaze svi u isto vrijeme, jer se na "pojedinim mjestima u gradu stvaraju ogromne gužve".

Operativne snage Stožera CZ su na terenu i pokušavaju riješiti taj problem.

Bojim se da, ako ne budemo smanjili te gužve, Nacionalni stožer ne bi donio neku drugu odluku i da ponovno zabrani rad tržnica, što ne bi bilo dobro, prije svega za proizvođače, naglasio je Ivanović.

Pozvao je građane na disciplinu dodao te ih upozorio da borba protiv epidemije nije prošla.

Proslavimo ovaj Uskrs dostojanstveno, ali na drugačiji način, pridržavajući se propisanih mjera, jer se jedino tako može spriječiti ono što nas možda može čekati, ako se budemo ponašali suprotno onome što se preporuča, poručio je Ivanović.