OBAMA U ALABAMI

U olujama poginulo više od 300 Amerikanaca

29.04.2011 u 09:46

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle danas će posjetiti jug SAD-a, gdje su snažne oluje i tornada ovoga tjedna usmrtili više od 300 ljudi. Predsjednički par odlazi u najteže pogođenu Alabamu, gdje je živote izgubilo najmanje 210 osoba

U Mississippiju su zabilježene 32 pogibije, u Tennesseeju 34, u Georgiji najmanje 15, u Arkansasu 13 te u Virginiji pet.

'U svega nekoliko sati, smrtonosna tornada uzela su majke i očeve, sinove i kćeri, prijatelje i susjede, čak i cijele zajednice', rekao je Obama u četvrtak.

Obama će posjetiti Alabamu na putu za Cape Canaveral na Floridi, gdje će sudjelovati u lansiranju Endeavoura.

Obećao je da će federalna vlada pružiti punu pomoć pogođenim područjima i proglasio izvanredno stanje za Alabamu.

'Ne možemo kontrolirati gdje i kako će udariti oluja, ali možemo kontrolirati način na koji ćemo reagirati', rekao je Obama na konferenciji za novinare u četvrtak.

Oko 2.000 članova Nacionalne garde raspoređeno je u područjima poharanima olujom.

Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) procijenila je da su u srijedu SAD pogodila 173 tornada, što je novi rekord za jedan olujni sustav.

'Ovo je bilo najintenzivnije nevrijeme koje je itko od prognozera ikada vidio', rekao je meteorolog Greg Carbin iz Centra za predviđanje oluja pri Nacionalnoj službi za vremenske prilike.

Brojna tornada sravnila su gradove poput Tuscaloosa u Alabami sa zemljom, prekinula rad nuklearnih elektrana, ostavila tisuće ljudi bez krova nad glavom i milijun bez električne energije.

Bila je to najgora navala tornada od 1974. godine, kada su oluje usmrtile 315 ljudi.

Samo u Tuscaloosi, gdje je tornado prošao uz vjetrove brzine 322 kilometra na sat, poginulo je najmanje 32 ljudi.

Matt Wilson kaže da je iskustvo bilo strašno.

'Stajali smo pred trgovinom i gledali tornado kako nam se približava. Bilo je teško reći iz kojeg nam se smjera približava. Išao je prema nama, pa smo utrčali u dućan i podvukli se pod metalnu strukturu u stražnjem dijelu dućana. To nas je spasilo', kaže Wilson.