UKLONJEN 'NEPOĆUDNI' TRANSPARENT

U novoj osječkoj dvorani nema mjesta za invalide

23.03.2009 u 08:34

Bionic
Reading

'Zašto za nas nema mjesta u gledalištu', transparent je koji je na samom početku subotnjega kvalifikacijskog rukometnog meča Hrvatske i Grčke, održanog u novoj osječkoj dvorani Gradski vrt, objesila nekolicina osječkih stopostotnih invalida

Njime su članovi Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine željeli upozoriti nadležne i odgovorne institucije na propuste zbog kojih osobe s invaliditetom nisu u mogućnosti iz gledališta novosagrađene dvorane pratiti sportske manifestacije. No poruku su nakon nekoliko minuta, na zahtjev organizatora, Hrvatskog rukometnog saveza, skinuli zaštitari. Invalidi su na taj potez odgovorili napuštanjem dvorane.

'Ljudi u kolicima nalaze se odmah iza gola na prostoru širine metar i pol, ispred nas je zaštitna mreža, a to je i prostor kojim se neprestano kreću djelatnici osiguranja, organizatori i fotoreporteri', rekao je za Slobodnu Dalmaciju Đuro Glogoški, predsjednik Udruge HRVI prvog stupnja, napominjući kako se po zakonu invalidima trebalo osigurati mjesto u gledalištu.

Tvrdi kako je Udruga i prije Svjetskog rukometnog prvenstva o propustima u dvorani izvijestila potpredsjednicu Vlade Kosor. Iz Ministarstva znanosti odgovorili su im kako je dvorana građena prema svim pravilima te da u gledalištu postoje mjesta namijenjena za invalide.

Udruga osječkih invalida napominje da tih mjesta u gledalištu nema, nego da su na mjesta predviđena za kolica i druga pomagala postavljeni stolci. I Udruga paraplegičara i tetraplegičara (UPIT) Osječko-baranjske županije ocijenila je nekorektnim uklanjanje transparenta. 'HRS se prema nama ponio u najmanju ruku kao prema najgorim delinkventima koji stvaraju nered na sportskim priredbama. U znak protesta odlučili smo napustiti dvoranu. Tražili smo da nam uklonjeni transparent vrate, što su odbili učiniti', stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik UPIT-a Danijel Balažić.

UPIT će, kako najavljuju, najvjerojatnije tužiti HRS i tražiti odštetu zbog nastalog događaja, a zbog sprečavanja i zabrane javnog iznošenja mišljenja.