ZLOČIN NE ZASTARIJEVA

U Njemačkoj više od 30 istraga protiv nacističkih zločinaca

04.09.2013 u 13:37

Bionic
Reading

Njemačka će pokrenuti istragu protiv više od 30 navodnih nacističkih ratnih zločinaca, uključujući i neke koji su bili čuvari u koncentracijskom kampu Auschwitz-Birkenauu, objavio je nadležni državni tužitelj Kurt Schrimm, kako ga prenosi list Der Spiegel.

Njemački istražitelji, piše Der Spiegel, identificirali su i sedam navodnih nacističkih zločinaca koji žive u inozemstvu, jedan od njih čak u Izraelu. A izraelski list Yedioth Ahronoth dodaje da ostala šestorica žive u Hrvatskoj, Poljskoj, Austriji, Brazilu i SAD-u. Imena se ne navode.

Najviše istraga bit će pokrenuto u Bavarskoj, sedam, šest u Baden-Wuerttembergu, po četiri u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Donjoj Saskoj, te u još nekoliko saveznih pokrajina u kojima ima po jedan ili dva takva slučaja.

Schrimm je kazao da ne zna u kakvom su osumnjičenici zdravstvenom stanju. Najstariji od njih rođen je 1916., a najmlađi 1926. godine.

Otvaranje novih istraga omogućila je promjena zakona u Njemačkoj. Po sudskoj odluci iz 1969. godine, čuvarima u nacističkim logorima morala se dokazati osobna odgovornost u ubojstvima ili zlostavljanju zatvorenika, što u mnogim slučajevima nije bilo moguće. To je promijenjeno 2011. u slučaju Johna Demjanjuka, čuvara u Sobiboru, koji je osuđen za suučesništvo u ubojstvima u logoru, što znači da se odgovornim može smatrati svatko tko je na bilo koji način pridonio 'nacističkoj mašini za ubijanje', kako piše Der Spiegel, bilo da je osobno punio plinske komore ili samo radio kao kuhar u logoru.