traži se prekid rata

U Njemačkoj Uskrsni mirovni marševi, Scholz poziva na podršku Ukrajini

30.03.2024 u 14:27

Bionic
Reading

Diljem Njemačke u subotu su započeli tradicionalni mirovni Uskrsni marševi na kojima se traži prekid rata u Ukrajini i Pojasu Gaze, dok njemački kancelar ponovno poziva na nastavak podrške Kijevu

„Mnogi građani više ne vjeruju da je stav njemačke vlade kad je u pitanju rat u Ukrajini ispravan“, rekao je Kristian Golla, glasnogovornik mreže Mirovna kooperacija koja organizira tzv. Uskrsne marševe.

On je ukazao na to da postoji sve manja spremnost za rješenje koje se temelji na sve snažnijoj podršci Ukrajini u naoružanju.

Golla je također spomenuo i mogućnost potpunog izostanka isporuke oružja iz SAD-a, nakon eventualnog dolaska Donalda Trumpa na vlast nakon izbora u studenom.

„Zapad bi hitno trebao početi s razmatranjem diplomatskih koraka prije nego se situacija za građane u ratnom području dodatno pogorša“, rekao je Golla.

U brojnim gradovima diljem Njemačke, građani su se počeli u subotu u podne okupljati na sedamdesetak mirovnih povorki. Marševi bi trebali trajati do Uskrsnog ponedjeljka.

U svojoj uskrsnoj video poruci njemački kancelar Olaf Scholz je u subotu još jednom pozvao na podršku Ukrajini.

„Mi svi želimo mir u svijetu. No mir bez pravednosti ne znači ništa drugo nego ugnjetavanje“, rekao je Scholz u svojoj poruci.

I zato, kako je nastavio, Njemačka „odlučno ali promišljeno“ podržava Ukrajinu u njezinoj borbi za pravedni mir.

„Preduvjet za mir je da pravednost pobijedi agresiju“, rekao je Scholz te na kraju poruke građanima Njemačke zaželio sretan Uskrs.

Uskrsni marševi su započeli krajem pedesetih godina prošlog stoljeća u Njemačkoj i bili su uglavnom upereni protiv nuklearnog naoružanja.

I ove godine mirovni prosvjednici će se okupiti i ispred vojnih uporišta u Njemačkoj za koja se pretpostavlja da skladište atomsko naoružanje poput NATO-ve zrakoplovne baze Buechel u saveznoj pokrajini Porajnje-Falačka.