strah od recesije

U Njemačkoj sve više radnih odnosa na određeno vrijeme

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 10.09.2019 13:51
  • Objavljeno 10.09.2019 u 13:51
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Jaturon Ruaysoongnern / Alamy

Njemačka poduzeća sve češće zapošljavaju na određeno vrijeme, pokazala je u utorak objavljena studija Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja, a jedan od razloga mogao biti i srah od recesije koji Njemačkoj prognoziraju već ove godine

„Od deset novih započetih radnih odnosa, četiri su na određeno vrijeme“, zaključuje se u studiji Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja koji djeluje pri Saveznoj agenciji za zapošljavanje u Nuernbergu.

Prema istim podacima, posebice poduzeća s više od 75 zaposlenih nerado zapošljavaju na neodređeno radno vrijeme. Kod manjih poduzeća je zakonska regulacija zaštite od otkaza povoljnija za poslodavca pa su zato ovdje radni odnosi na određeno vrijeme rjeđi.

Poduzeća ugovore na određeno vrijeme sklapaju prije svega kod kratkoročne potrebe za radnom snagom.

Za popunjavanje radnih mjesta na određeno vrijeme se mnogo manje ulaže i u oglašavanje i u posrednike pri zapošljavanju, a i postupak odabira podobnih kandidata je mnogo kraći.

Institut za istraživanje tržišta rada i zanimanja je zaključio da unatoč tomu što je u Njemačkoj trenutno oko 1,3 milijuna radnih mjesta nepopunjeno, poslodavci posežu za, po radnika manje atraktivnim, ugovorima na određeno vrijeme, a razlog tomu može biti i strah od recesije koja bi Njemačku mogla pogoditi već ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!