debeli sloj smoga

U New Delhiju ukinute mjere, premda je i dalje jako onečišćen zrak

07.11.2022 u 11:36

Bionic
Reading

Osnovne škole ponovno će se otvoriti u glavnom gradu Indije New Delhiju ovaj tjedan i ukinut će se ograničenja za neke građevinske aktivnosti, priopćile su vlasti u ponedjeljak, nakon što se razina onečišćenosti s kategorije 'teško' poboljšala na kategoriju 'vrlo loše'

Stanovnici glavnoga grada posljednjih su se tjedana budili u maglovita jutra sa sivim nebom.

Debeli sloj smoga obavija grad zimi jer hladan, težak zrak zadržava građevinsku prašinu, isparavanja vozila i dim od spaljivanja strništa usjeva u susjednim državama, uzrokujući porast respiratornih bolesti među njegovih 20 milijuna stanovnika.

Indeks kvalitete zraka u gotovo svim mjernim postajama u gradu u ponedjeljak je bio između 300 i 400 ili u kategoriji "vrlo loše", što stručnjaci kažu da pri duljoj izloženosti izaziva bolesti dišnog sustava.

Međutim, to je poboljšanje u odnosu na prošlotjedno očitanje od 400-500 u indeksu, što je opisano kao "teško".

"Upute za rad od kuće su izmijenjene i uredi od danas rade punim kapacitetom", rekao je novinarima ministar okoliša države Delhi Gopal Rai.

Osnovne škole otvaraju se u srijedu.

Središnja i državna vlada prošli su tjedan naredile zatvaranje osnovnih škola, zabranile ulazak dizelskim vozilima što prevoze robu koja nije nužna i obustavile većinu građevinskih aktivnosti i rušenja u regiji glavnog grada.

Rai je rekao da će privatno rušenje i gradnja i dalje ostati zabranjeni, ali će javni radovi koji se odnose na autoceste i prijenos električne energije biti dopušteni.

Međutim, kvaliteta zraka mogla bi se pogoršati kasnije ovog tjedna, objavio je Sustav kvalitete zraka i vremenske prognoze i istraživanja na svojoj internetskoj stranici.