'kolaps odgovornosti'

Zrak u Delhiju je 'zločin protiv čovječnosti', zatraženo da se zatvore škole

03.11.2022 u 09:54

Bionic
Reading

Dvadeset milijuna građana Delhija zapravo udiše smog jer je index kvalitete zraka (AQI) probio "teške" i "opasne" kategorije u gotovo svim nadzornim postajama u indijskome glavnom gradu zbog čega je zatraženo da se zatvore škole

AQI je premašio 450 na mnogim mjestima u četvrtak ujutro, prema podacima središnjeg tijela za kontrolu onečišćenosti.

Očitanje iznad 400 utječe na zdrave ljude, a ozbiljno pogađa one s postojećim bolestima, rekla je savezna vlada.

"Ono što se događa sa zagađenjem zraka u Delhiju nije ništa drugo nego zločin protiv čovječnosti!", napisao je ugledni kolumnist Suhel Seth na Twitteru. "To je potpuni kolaps odgovornosti", dodao je.

Najzagađeniji glavni grad na svijetu prekriven je smogom svake zime jer hladan, težak zrak zadržava građevinsku prašinu, isparavanja vozila i dim od spaljivanja strništa usjeva u susjednim državama kako bi se polja očistila za sljedeći usjev.

Niže temperature, hladniji vjetrovi i promjena njihova smjera u to vrijeme povremeno pogoršavaju kvalitetu zraka.

Roditelji i ekolozi pozvali su da se zatvore škole.

"Znam da djeca ne glasaju za vas, ali svejedno, zahtijevam od svih glavnih ministara u Delhiju (regiji glavnoga grada) da odmah zatvore sve škole", napisao je ekološki aktivist Vimlendu Jha na Twitteru.

"Nije normalno udisati 500+ AQI, ne za našu djecu, gdje već svako treće dijete ima neki plućni problem", poručio je.

Delhi je ovaj tjedan prekinuo većinu građevinarskih radova i radova na rušenju da smanji onečišćenje i pozvao građane da se zajedno voze u automobilima i na motociklima, rade od kuće kad je to moguće i smanje upotrebu ugljena i drva za ogrjev.