USTANAK PROTIV POLITIČARA, PODUZETNIKA I ARHITEKATA

U nedjelju prosvjed protiv 'klana Kerum'

14.01.2011 u 16:35

Bionic
Reading

Protiv nove izgradnje u zaštićenoj park šumi Marjan koju priprema nevjenčana supruga gradonačelnika Željka Keruma, Fani Horvat, u nedjelju točno u podne održat će se prosvjed Splićana

Ideja je nastala spontano, putem Facebooka, no proširila se poput virusa: službeno ju je podržalo Društvo Marjan i još nekoliko gradskih nevladinih udruga, priključili su se i ugledni novinari poput Jurice Pavičića, a podrška je stigla i od glumaca i zaposlenika Hrvatskog narodnog kazališta.

'Dragi fejsbuk prijatelji, Splićani i svi oni kojima Split nije daleko, ajmo stvarno pokušati nešto učiniti po pitanju daljnje gradnje na Marjanu, ovaj put uz samo more u rekreativnoj zoni, a od strane klana Kerum!!!', stoji u pozivu na Facebooku.

Organizatori naglašavaju da ne pripadaju nijednoj političkoj ili interesnoj skupini, te da im je jedini cilj očuvanje 'pluća Splita'.

Kako smo već pisali, Fani Horvat otkupila je nekoliko većih parcela unutar park-šume, po svemu sudeći izbjegavši ih ponuditi na prvokup Gradu, Županiji i državi. Potom je gradonačelnik Kerum odlučio upravo njezinoj tvrtki Latebra povjeriti raspisivanje urbanističko-arhitektonskog natječaja, čime joj je osigurao veliku prednost prilikom skore dodjele koncesije na obližnju plažu.

Na svojim parcelama koje se još uvijek službeno vode kao 'šuma' i 'pašnjak' Fani Horvat želi izgraditi luksuzni restoran, kafić i niz popratnih sadržaja. Premda je Zakonom o zaštiti prirode zabranjena gradnja unutar park-šume, splitski urbanisti kroz GUP su ipak ostavili mogućnost da se njezine namjere ostvare.

U dvojbenom pohodu na Marjan, kroz članstvo u natječajnoj komisiji ili samim sudjelovanjem na natječaju, ruku su Kerumu pružili brojni ugledni splitski arhitekti, a većinu njih gradonačelnik je već angažirao kao svoje savjetnike ili ih je postavio u Savjet za urbanizam.

I Društvo arhitekata Splita, nekoć ugledna institucija, postavilo se kao da u novom devastiranju Marjana nema ništa sporno.