U INDIJI

U napadu maoista na birališta 17 ubijenih

16.04.2009 u 12:43

Bionic
Reading

Maoistički pobunjenici u četvrtak su početak jednomjesečnih indijskih izbora popratili napadima na birališta u kojima je ubijeno 17 osoba.

Prvi krug glasovanja koje se odvija u pet faza održava se u četvrtak u 124 izborna okruga u 15 indijskih saveznih država i u dvama saveznim administrativnim područjima. Među njima je i najmanje 40 osjetljivih okruga zahvaćenih maoističkom pobunom.

Pobunjenici, koji su pozivali na bojkot izbora, napade su izvršili u državama Jharkhand, Bihar, Chhattisgarh i Orissa.

U državi Jharkhandu pobunjenici su aktivirali minu koja je ubila sedam pripadnika snaga sigurnosti dok su autobusom putovali prema biralištima. Poginuli su i vozač autobusa i njegov pomoćnik.

U sličnom napadu minom u susjednoj državi Chhattisgarh ubijeno je pet osoba angažiranih na osiguranju izbora. U razmjeni vatre s maoističkim pobunjenicima ubijen je jedan pripadnik pričuvnih redarstvenih snaga. Pobunjenici su zapalili dva birališta koja su kasnije premještana na drugu lokaciju.

Zapaljena su još četiri birališta u okruzima država Chhasttisgarh i Orissa. U istočnoj državi Bihar ubijena su dva pripadnika osiguranja, a s birališta je ukraden elektronski aparat za glasovanje i policijske puške.