KRVAVI IRAČKI DAN

U napadima diljem zemlje 53 poginulih

25.08.2010 u 21:36

Bionic
Reading

Najmanje su 53 osobe poginule u srijedu u napadima diljem Iraka većinom uperenim protiv policije, koje vlada pripisuje Al Kaidi, tjedan dana prije završetka borbene misije američke vojske u Iraku.

U ovim napadima, među kojima je 14 izvedeno automobilom bombom, ranjeno je 300 osoba u deset gradova, po nekolikim službenim izvorima. Više od polovice žrtava su policajci.

Napadi dozivaju u sjećanje najgore trenutke u 2006. i 2007., kada je pobuna bila na vrhuncu, i slabe optimizam Washingtona glede sposobnosti iračkih snaga da same jamče sigurnost.

Najviše žrtava stradalo je u napadu automobilom bombom na ured za izdavanje putovnica u Kutu, 160 km jugoistočno od Bagdada, u kojemu je poginulo 15 policajaca i 5 civila, a 90 osoba je ranjeno, rekao je policijski načelnik Ali Husein

Irački premijer Nuri al-Maliki ponovio je u priopćenju da su policija i vojska spremne i optužio je za ove napade Al Kaidu i pristaše bivše stranke Baas bivšeg diktatora Sadama Huseina

"Al Kaida i njezini saveznici iz stranke Baas počinili su ove strašne zločine kako bi destabilizirali stanje i potkopali povjerenje puka u sigurnosne snage koje su spremne preuzeti svoju odgovornost", kazao je Maliki

Ovaj niz atentata događa se dan nakon najave smanjenja američke vojne sastavnice na manje od 50.000 ljudi koji će koncem 2011. otići iz Iraka.

Predsjednik Barack Obama treba u utorak 31. kolovoza službeno objaviti završetak borbene misije u Iraku, sedam godina nakon invazije.