nestašica

U najvećoj dalmatinskoj županiji prodano 200 tisuća maski

11.03.2020 u 13:31

Bionic
Reading

Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije od početka epidemije koronavirusa prodala je oko 200 tisuća jednokratnih maski, što je 30 puta više od uobičajene potrošnje, izvijestio je za Hinu ravnatelj te ljekarne Ante Mihanović te dodao da zasad maski nema u prodaji, ali su osigurali tromjesečnu zalihu svih lijekova

U Splitu trenutačno u prodaji nema jednokratnih maski za zaštitu, a ako nekome i pođe za rukom pronaći ih, za kutiju od 50 komada platit će 350 kuna.

Kako je rekao Mihanović, nestašica maski je diljem zemlje, a djelatnici Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije dosad su besplatno podijelili 30 tisuća jednoslojnih papirnatih maski naručenih iz Slovenije.

"Sada smo iz Turske dobili četiri tisuće maski koje smo po nabavnoj cijeni platili 6,5 kuna za komad. U EU njihova je cijena, ovisno o vrsti, od pet do sto kuna po komadu. Mi tu nemamo nikakvu zaradu. Od toga broja maski, polovicu smo poslali u županijsku karantenu te u Domove zdravlja i druge zdravstvene ustanove", istaknuo je.

Rekao je i da su maske tražili u Europi i obavili prednarudžbe, ali im je glavnina otkazana jer su matične zemlje zabranile izvoz.

I dalje će, dodao je, pokušavati nabaviti maske bez obzira na cijenu.

Mihanović je izvijestio i da njihov galenski laboratorij ima krizni stožer i da su na tržište stavili veće količine alkohola, dezificijensa i antiseptika za ruke u različitim pakiranjima.

Osim toga, osigurali su i tromjesečnu zalihu svih lijekova pa, istaknuo je, nema razloga za paniku.