nova pravila

Katalonija uvodi izvanredne mjere zbog koronavirusa

11.03.2020 u 12:57

Bionic
Reading

Katalonija je u srijedu podigla razinu uzbune zbog širenja koronavirusa pa je najavila uvođenje izvanrednih mjera koje uključuju zabranu održavanja svih događaja s više od 1000 osoba

„Od stanovnika tražimo maksimalnu suradnju, razumijevanje i povjerenje. Idućih dana bismo mogli uvesti drastične i čvrste mjere“, rekao je u utorak predsjednik katalonske vlade Quim Torra na konferenciji za medije u Barceloni.

Nove mjere stupit će na snagu u četvrtak. Sve sportske utakmice održavat će se bez publike, a izgledno je suspendiranje i odgoda svih javnih događaja.

„Prijenos koronavirusa je pod kontrolom i možemo identificirati zaražene“, rekla je Alba Vergés, dužnosnica regionalne vlade zadužena za zdravstvo.

"Premda se nalazimo u povoljnijoj situaciji u odnosu na susjedne teritorije trenutak je da napravimo korak naprijed. Sada je dobar trenutak da usporimo ritam našeg bogatog i aktivnog društva“, dodala je.

U Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, zbog turizma i industrije nastane 19 posto španjolskog BDP-a.

Ondje je u utorak bilo zabilježeno 125 slučajeva koronavirusa od ukupno 2.083 u Španjolskoj.

U Kataloniji živi većina od 2.634 hrvatskih državljana s prebivalištem u Španjolskoj.