KONZERVIRANO U MULJU

U moru kod Korčule pronađeno naselje iz neolitika: 'Tako stari nalazi prava su rijetkost u svijetu'

14.06.2021 u 08:57

Bionic
Reading

U moru ispred Korčule, na 70-ak metara od obale i dubini od četiri i pol metra, pronađeno je naselje iz neolitika, odnosno 4500 godina prije Krista. 'Tako stari nalazi prava su rijetkost u cijelom svijetu i obično bi ih otkrili u špiljama, rijetko kada u moru', rekao je Mate Parica s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, za HRT

Parica je rekao da je ovo otkriće pronađeno slučajno, zahvaljujući snimkama iz zraka. Zbog podizanja razine mora naselje je ostalo ispod površine i upravo je to, uz dobru lokaciju, bilo ključno u konzerviranju ostataka.

'Cijelo naselje ima oblik sedmerokuta nekakvog, i tu vidimo da je napravljeno planski, a ne stihijski. To je isto, ustvari, fantastično za to razdoblje', naglasio je Parica za HRT.

Domagoj Perkić iz Dubrovačkih muzeja kaže da činjenica što je nalazište u moru bila ključna za njegov pronalazak, jer je ta lokacija skrivena od jakih vjetrova, a naselje ukopano u mulj konzerviralo se 6500 tisuća godina.

'Pronašli smo kremene noževe. Zapravo, nisu toliko česti nalazi na kopnu u ovako dobro očuvanom obliku. Većih su dimenzija', rekla je Vinka Milišić, studentica arheologije.

'Radi se o velikim zdjelama, loptastim zdjelama i vidimo da je stanovništvo neolitičko tu svoju keramiku ukrašavalo raznoraznim urezima, crvenom bojom su oslikavali kojekakve motive', rekla je Marta Kalebota, kustosica u Gradskom muzeju Korčula.