ISPOD NOGOSTUPA

Veliko arheološko otkriće u Puli: Prvi put nakon Drugog svjetskog rata iskopan kameni ljudski torzo

02.02.2021 u 15:15

Bionic
Reading

Ni pola metra ispod nogostupa i svega dva metra ispred pulskih Dvojnih vrata djelatnici Arheološkog muzeja Istre otkrili su kameni torzo muške figure u togi, koji je tu bio zakopan više od dvije tisuće godina, piše Glas Istre

Prema izgledu draperije i stavu, torzo muške figure okvirno se može datirati u 1. stoljeće nove ere, rekla je arheologinja Silvana Petešić za Glas Istre. Obezglavljen je, s desnom rukom na prsima, visok 72, širok 49 i debeo 40 centimetara. No, precizna sustavna analiza i datacija tek slijede.

Pronađen je za vrijeme iskopa koja su prethodila najavljenom postavljanju gradske rasvjete na ovom području.

Voditelj istraživanja izvan bedema, arheolog Tomislav Franić rekao je da je to prvi torzo otkriven na području Pule nakon posljednjih otkrića torza u Drugom svjetskom ratu. Po svoj prilici je odbačen sa svog izvornog mjesta, možda i s obližnjeg Malog rimskog kazališta, na što upućuje njegov ravni stražnji dio.

Obezglavljenost pritom ne čudi jer nije bila rijetka u tim vremenima. Simbolička micanja glava sa skulptura događala su se nakon što bi osoba koju predstavlja skulptura pala u političku ili neku drugu nemilost. Ima i slučajeva kad je kamena glava lako pucala jer je bila postavljena u jedan utor 'tijela' skulpture, piše Glas Istre.