MEĐU 15 ŽRTAVA

U masakru u Njemačkoj ubijen i Hrvat

11.03.2009 u 20:19

Bionic
Reading

Jedna od 15 žrtava pomahnitalog sedamnaestogodišnjeg Tima Kretschmera je i Hrvat, tridesetšestogodišnji Denis Puljić

Sve je počelo u srijedu oko 9.30 ujutro kada je napadač odjeven u crno upao u školu koju je i sam prije pohađao, otvorio vatru i nasumce počeo pucati po učenicima. Glasnogovornik lokalne policije Nikolaus Brenner izvijestio je da je ubijeno najmanje devet učenika škole u dobi od 16 i 17 godina, troje profesora, medicinska sestra i dvoje ljudi u gradiću Wendlingenu.

Među posljednjim žrtvama krvavog pohoda je i Denis Puljić. Nakon masakra u školi policija je krenula u potjeru za naoružanim tinejdžerom svim sredstvima, pa i helikopterima. Blokirala je grad, no ubojica je pobjegao na autocestu, a potom s nje skrenuo u 40 kilometara udaljeni Wendligen. Kad je shvatio da je okružen sa svih strana, izišao je iz automobila i pokušao ući u autosalon Audi&Volkswagen, piše Večernji list.

U salonu je u tom trenutku, na svom radnom mjestu, bio Hrvat Denis Puljić. Shvativši što se događa, potrčao je prema vratima i htio ih zaključati, spriječiti ubojicu da uđe. No pomahnitali Tim ispalio je u njega rafal, usmrtio njega i još jednoga posjetitelja salona. Policija je ubojicu pogodila u nogu, nakon čega si je on sam oduzeo život. Tridesetšestogodišnji Denis Puljić, rođen je u Banja Luci, te je bio otac dvogodišnje djevojčice.

Motiv strašnog zločina još nije poznat, no nagađa se da je mladi ubojica svoje frustracije usmjerio prema ženama. Naime, od devetero ubijenih učenika čak je osam učenica. Tim Kretschmer pucao je iz pištolja marke Beretta. Njegovi su roditelji ugledni poduzetnici. Otac mu se bavi streljaštvom te legalno posjeduje 18 komada raznog vatrenog oružja.

Zločinu koji je šokirao Njemačku svjedočila su i dvojica učenika hrvatskog podrijetla. Matijas Cvjetičanin u trenutku pokolja u njemačkoj školi u Winnendenu nalazio se samo dva razreda dalje od mjesta zločina. 'Kolega i ja smo se pogledali i u isto vrijeme stisnuli se uza zid razreda. Malo smo se uplašili. Pogledao sam sat, bilo je 9.30. Zanimalo me što se događa. Na prstima sam došao do vrata, otvorio ih, pogledao i vidio kaos. Vidio sam druge učenike kako trče, viču, plaču, dozivaju 'mama, mama, tata, tata', deru se na sav glas 'ubio ih je ubio ih je', 'učiteljica je mrtva'. Tada sam polagano zatvorio vrata i zaključao nas. Šutjeli smo i prekrižili ruke', ispričao je za Jutarnji list Matijas, učenik Albertville - Real Schule.

Sandi Marić, 15-godišnji učenik Geschwister Schule, također hrvatskog podrijetla, bio je u trenutku pokolja na satu engleskog. 'Radili smo gramatiku. Negdje oko 9.30 začuli smo pucnjavu. Cijeli razred skočio je na noge, no mislili smo da nije ništa ozbiljno. Odjednom, u naš razred utrčao je direktor škole, koji nam je rekao da su se u realnoj srednjoj školi, 50 metara udaljenoj od naše gimnazije, čuli pucnjevi', kaže Sandi.

'Zatim se, nakon nekoliko trenutaka, direktor vratio u razred i obavijestio nas da su zaključali školu te da će zaključati i naš razred. Jedna učenica tada je viknula, a mi ostali smo se gledali u čudu. Nastavnica nam je rekla da se sagnemo ispod klupa', rekao je Sandi.