Nato misija

Prvi kontigent s 182 hrvatska vojnika ispraćen u Litvu

24.11.2017 u 15:02

Bionic
Reading

U petrinjskoj vojarni 'Pukovnik Predrag Matanović' ispraćen je prvi hrvatski kontigent s ukupno 182 pripadnika na misiju ojačane prednje sigurnosti, u sklopu NATO aktivnosti u Republici Litvi. Glavninu snaga čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Hrvatski kontigent, koji će biti u sastavu borbene skupine pod vodstvom Njemačke, bit će angažiran sedam mjeseci u mirnodopskim aktivnostima. Hrvatski će vojnici održavati spremnost, te potporu jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica, ponajprije kroz zajedničko uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti među saveznicima.

Na tim će zadacima biti angažirane ukupno četiri borbene skupine sastavljene od multinacionalnih savezničkih snaga. 

  • +3
Ispraćaj vojnika u Litvu Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Na ispraćaju pripadnika Prvog hrvatskog kontigenta bili su brojni uzvanici, koje je predvodio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstićević, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednice RH, kao vrhovne zapovjednice OS RH.

Krstičević je napomenuo kako sudjelovanjem u zajedničkoj misiji i Hrvatska daje važan doprinos temeljnim vrijednostima Saveza, te ukupnoj sigurnosti i stabilnosti Hrvatske.

Upozorio je međutim, kako je zadaća zahtjevna i odgovorna, te se od hrvatskih vojnika očekuje puni angažman.

"Ovakve aktivnosti u savezničkom okruženju bit će bit će doprinos i razvoju naših sposobnosti. Neka nam oni koji su branili i stvarali Hrvatsku u Domovinskom ratu, budu putokaz i u budućnosti. Imajte na umu da u misiji ne predstavljate samo sebe, nego i Hrvatsku.  

Zbog toga očekujem od vas punu odgovornost, uz napomenu da vam vlastita sigurnost bude na prvom mjestu. Vjerujem da ćete biti istinski predstavnici svoje domovine i pobjedničke vojske", rekao je ministar Krstičević.

Brigadir Mario Mlinarić, zapovjednik 1. mehanizirane bojne Tigrovi, potvrdio je kako su pripadnici kontigenta uspješno završili zahtjevne pripreme i obuku, te da su spremni za sve izazove koji ih očekuju.

Vojnicima su se obratili vojni izaslanik SR Njemačke Janus Kaschta i veleposlanik Republike Litve u Hrvatskoj Donatas Žiugžda, koji su im poželjeli da uspješno i sretno okončaju svoju misiju.

Načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov je napomenuo kako je zadaća u Litvi prigoda za stjecanje novih znanja, vještina i iskustva. Ona ujedno, kako je rekao, predstavlja povezivanje juga i sjevera Europe, odnosno Jadrana i Baltika.

Uz pripadajuću opremu i naoružanje, pripadnici kontigenta na zadatak odlaze i s 14 borbenih oklopnih vozila Patria. Svečanosti u Petrinji i ispraćaju pripadnika kontigenta bili su nazočni i njihovi članovi obitelji, predstavnici udruga branitelja i drugi uzvanici.