dobra situacija

U Ličko-senjskoj županiji četvrti dan bez novooboljelih

22.04.2020 u 13:26

Bionic
Reading

U Ličko senjskoj županiji četvrti dan za redom nema novooboljelih osoba, a od početka epidemije ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19, od čega je jedna osoba izliječena, doznaje Hina u srijedu u Zavodu za javno zdravstvo u Gospiću.

Također dvoje oboljelih su srednje teškog stanja, ali stabilno, a ostali su vrlo dobro i u izolaciji, kažu iz gospićkog Zavoda za javno zdravstvo.

Nije evidentirano kršenje mjera samoizolacije, ni ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti ili održavanja događanja, kao ni zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima.

U protekla 24 sata utvrđeno je jedno kršenje Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka bez e-Propusnice.

Poštivanje protuepidemijskih mjera pohvalio je epidemiolog iz Gospića, Ivan Stanić.

Ističe da bez suradnje građana ni jedna mjera nije dobra, odnosno da „ definitivna zasluga za stavljanje Covida-19 pod kontrolu ide građanima koji poštuju mjere“.

Epidemiolozi procjenjuju da je dobro stanje i na Udbini, jer ne samo da četiri dana nema novog slučaja zaraze, već je posljednji otkriven u obitelji ranije oboljelog, što je očekivano. Da bi se moglo početi razmišljati o ukidanju karantene na Udbini bitno je da novih zaraza nema ni u novim obiteljima, ni u kolektivima, radnim mjestima, što znači da je zaraza stavljena pod kontrolu.

U Lici je epidemija zahvatila Senj, Novalju, Udbinu i Korenicu i to u ukupno osam obitelji, jedan je pacijent izliječen, dvoje teže oboljelih su u bolnicama, te su po Stanićevim riječima stabilno, a svi ostali, uključujući i dvoje djece, imali su vrlo blagu kliničku sliku i liječe se u kućnoj izolaciji.

U Ličko senjskoj županiji su 163 osobe pod aktivnim epidemiološkim nadzorom sa samoizolacijom.