ŠOKANTNO

U Libiji se migrante javno prodaje na tržnicama kao roblje

10.04.2017 u 22:26

Bionic
Reading

Migranti iz zapadne Afrike otvoreno se prodaju na modernim tržnicama roblja u Libiju, otkrile su neke od žrtava koje su uspjele pobjeći djelatnicima Ujedinjenih naroda.

 Do sada su migranti koji prolaze kroz Libiju bili suočeni s nasiljem, iznudama i ropskim radom, ali nova svjedočenja pokazuju da je trgovina ljudima toliko normalizirana u toj zemlji da se ljudima trguje javno, piše Guardian.

Libija je glavna izlazna točka za afričke migrante koji se preko Sredozemlja nastoje dokopati Europe.  Nakon pada dugogodišnjeg autokratskog vođe Moamera Gadafija Libija je utonula u građanski rat. Migranti s malo novca i bez dokumenata koji se nastoje domoći Europe kroz ovu veliku, rijetko naseljenu pretežno pustinjsku zemlju su posebno ranjiva kategorija.  

Jedan trideset četverogodišnji Senegalac je ispričao kako je njega i putnike iz autobusa, koji su trgovcima ljudima platili da ih odvedu do libijske obale gdje su planirali krenuti na riskantno putovanje brodom do Europe, vozač odlučio prodati jer mu posrednik nije platio njegov dio.

Umjesto na obali završili su u pustinjskom gradu Sabi na nekakvom trgu ili parkiralištu na kojem se odigravala neka vrsta trgovine robljem. Lokalni Arapi su kupovali subsaharske migrante.