KOD LIBIJE

Jedini preživjeli: U brodolomu u Sredozemnom moru 146 nestalih

29.03.2017 u 18:49

Bionic
Reading

Oko 146 migranata smatra se nestalima nakon novog brodoloma u moru kod Libije, prema iskazu jedinog preživjeloga, mladog Gambijca. Migranti su dolazili iz Nigerije, Gambije i Malija, a među njima je bilo petero djece i nekoliko trudnih žena, ispričao je 16-godišnjak predstavniku UN-ovog Visokog povjerenstva za izbjeglice (HCR) u bolnici Lampeduse.

Čamac je krenuo u nedjelju ili ponedjeljak iz Sabrate na sjeverozapadu Libije, ali nakon nekoliko sati u njega je počela prodirati voda. Mladi Gambijac se spasio držeći se za spremnik benzina.

Španjolski brod koji sudjeluje u europskoj operaciji protiv krijumačara ljudi Sophia odveo ga je na Lampedusu.

Prema prvim podacima Međunarodne organizacije za migracije (OIM), slučajno ga je primijetio i spasio jedan španjolski brod.

Glasnogovornik OIM u Italiji Flavio di Giacomo rekao je da taj slučaj pokazuje kako je sigurno bilo brodoloma za koje nikada nećemo znati, jer plovila tonu bez traga.

Od početka godine najmanje 590 migranata smrtno je stradalo ili nestalo u moru kod Libije, prema podacima OIM prije najnovije nesreće.

Prošlog tjedna je španjolska nevladina udruga Pro-Activa Open Arms otkrila dva prazna čamca, što bi moglo značiti da je nestalo više desetaka ljudi jer ih krijumčari naguraju između 120 i 140, pa i puno više u premala plovila. 

U utorak je jedan čamac potonuo u libijskim vodama i tada je 54 osoba preživjelo, a 66 nestalo.

Talijanska obalna straža je koordinirala pomoć za više od 1.100 migranata između utorka i srijede ujutro u moru kod Libije.

Oni su sada na putu prema Siciliji, gdje je ove godine stiglo više od 24.000 migranata, što je veliko povećanje u odnosu na prethodne godine.

Rim pokušava pojačati suradnju s Tripolijem kako bi migrante presreli prije ulaska u međunarodne vode i odveli u izbjegličke logore prije nego ih vrate u domovine.

Ta strategija izaziva kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava koje upozoravaju na strašne uvjete u Libiji za migrante iz subsaharske Afrike.