NOVA ERA MEDICINE

U laboratoriju stvoreni potpuno funkcionalni bubrezi!

22.09.2015 u 11:29

Bionic
Reading

Japanski znanstvenici javljaju da su napravili golem korak prema stvaranju ljudskih organa za transplantaciju u laboratoriju – uspjeli su uzgojiti potpuno funkcionalne bubrege i testirali ih na životinjama

Prvi laboratorijski bubrezi usađeni svinjama i štakorima radili su kao prirodni, izlučivali su mokraću i ispuštali je kroz mokraćovod.

Ovaj posljednji korak bio je veliki problem u ranijim prototipovima – dosad uzgojeni bubrezi nisu mogli izlučiti mokraću pa se ona u njima samo nakupljala pod tlakom.

Japanski tim riješio je problem tako što je uzgojio dodatne sustave odvodnje.

U radu objavljenom u časopisu PNAS autori pišu da će prije eksperimenata na ljudima trebati proći još nešto godina, međutim ovaj uspjeh postavlja nove smjernice prema konačnom cilju – uzgoju ljudskih organa za transplantaciju.

Hrvatska je u samom svjetskom vrhu po kratkoći čekanja na organe za transplantaciju. Ipak i kod nas se na bubreg u prosjeku čeka oko dvije godine. U drugim zapadnim zemljama situacija je još mnogo teža – u Njemačkoj se bubreg čeka oko četiri godine, a u Velikoj Britaniji zbog nedostatka bubrega svake godine umre oko 350 ljudi.

Dr. Takashi Yokoo i njegovi kolege s Jikei University School of Medicine u Tokyju organe uzgajaju iz matičnih stanica. No umjesto da su uzgojili samo bubrege, odlučili su istovremeno uzgojiti i kanal za odvodnju i mjehur. Kada su sve zajedno povezali u jedinstven sustav i povezali ga s prirodnim mjehurom životinja, organ je funkcionirao jednako dobro kao prirodni. Mokraća se izlučivala prvo u uzgojeni mjehur, a potom u prirodni. Usađeni organi funkcionirali su i osam tjedana nakon usađivanja. Eksperiment je prvo potvrđen na štakorima, a potom i na složenijim svinjama.

Neke skupine znanstvenika u svijetu trenutno rade na razvoju nešto drugačije tehnike, na pomlađivanju organa koje također daje optimistične rezultate. U toj metodi organi koji su postali disfunkcionalni oslobađaju se od starih stanica tako da ostaje samo svojevrstan kostur, odnosno model koji se nastanjuje mladim, zdravim matičnim stanicama. Ovom tehnikom uspjeli su do sada uzgojiti bubrege, pluća i srca. Zagovornici ove tehnike smatraju da je to dobra kratica jer se organi ne moraju cijeli uzgojiti u laboratoriju od samog početka.