OBILJEŽAVANJE DANA MLADOSTI

U Kumrovcu skupovi za i protiv Tita

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.05.2010 14:30
  • Objavljeno 22.05.2010 u 14:30
Kumrovec

Kumrovec

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Dan mladosti - radosti obilježen je danas u Kumrovcu ispred rodne kuće Josipa Broza Tita, koji je više od deset tisuća antifašista iz Hrvatske i zemalja bivše SFRJ, a organizirali su ga Savez društava "Josip Broz Tito" i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH

Istodobno nešto dalje također u Kumrovcu održan je prosvjedni skup "U Kumrovec protiv Tita" u organizaciji Zdruga udruga i HČSP-a protiv, kako tvrde, veličanja zločinca Tita i totalitarnog komunističkog sustava, a na kome se okupilo nekoliko stotina ljudi.

Brojni sudionici obilježavanja Dana mladosti - radosti , kojih je po podacima krapinsko-zagorske policije bilo između 10 i 11 tisuća, nosili su Titove slike i transparente s antifašističkim porukama i obilježjima, petokSkuakim zvjezdama i partizanskim kapama, te pionirskim kapama i maramama. Na nekim od transparenata pisalo je "Što je više kleveta i laži Tito nam je miliji i draži", "Tito je živio živi i živjet će".

Predsjednik Saveza društava "Josip Broz Tito" Tomislav Badovinac istaknuo je da se ove godine obilježava 65. obljetnica pobjede nad fašizmom u II. svjetskom ratu, u kojoj su sudjelovali i hrvatski antifašisti, svrstavši Hrvatsku na stranu pobjednika isprali ljagu s njezinog imena koju joj je nanijela NDH.

 Boris Kovacev / CROPIX

Boris Kovacev / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Bilo je i onih koji su imali nešto za reći protiv Tita

Neki danas NDH, utemeljenu na zločinima, žele proglasiti pretečom hrvatske države, no ona je uvreda i sramota za hrvatski narod, istaknuo je Badovinac. Ustvrdio je da su ustaške postrojbe i nakon 9. svibnja 1945. i kapitulacije fašizma sve do 15. svibnja vodile borbe i pružale otpor, pa osvetu za zločine koje su počinili nije bilo moguće kontrolirati i spriječiti.

Po njegovim riječima neki i danas njihov poraz žele pretvoriti u pobjedu i u tome imaju pomoć klera.

Pobjeda nad naci-fašizmom je ostvarena, iako on još živi, mora se spriječiti njegova povampirenost u interesu čovječanstva, rekao je Badovinac. Nemoguće je poistovjetiti antifašizam i komunizam, iako bez komunizma ne bi bilo organiziranog otpora fašizmu, istaknuo je Badovinac napominjući da mnogi antifašisti nisu ni bili članovi komunističke partije.

Prosvjedni skup

Na prosvjednom skupu u organizaciji Zdruga udruga protiv veličanja Tita i totalitarnog komunističkog sustava, uz domoljubne pjesme i hrvatska nacionalna obilježja, nekoliko stotina prosvjednika upozorilo je na zločine počinjene u tom režimu nad hrvatskim narodom, te na brojna stratišta u kojima su i danas kosti hrvatskih mučenika.

"Komunistički zločini nisu antifašizam, ratni zločini ne zastarijevaju, komuniste kao i fašiste na sud u Nuernberg" samo su neke od poruka na transparentima koje su nosili.

Podsjetili su i na Titov citat s kraja 1972. "Prije će Sava poteći uzvodno nego će Hrvati imati samostalnu državu".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi