virusne infekcije

U Kini otkriven novi soj svinjske gripe; stručnjaci upozoravaju na opasnost prelaska na ljude

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 01.07.2020 11:56
  • Objavljeno 01.07.2020 u 11:10
Istraživači su uzeli 30.000 brisova svinja u klaonicama iz deset kineskih provincija

Istraživači su uzeli 30.000 brisova svinja u klaonicama iz deset kineskih provincija

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Dario Sabljak

Iz godine u godinu u Kini raste broj svinja s virusnim infekcijama, potencijalno štetnim i za ljude. A Kina je najveći uzgajivač svinja; ima ih između 300 i 500 milijuna

Druga epidemija, to je nešto što svijetu u ovom trenutku najmanje treba. Vijest da je sve više kineskih svinja zaraženo sojem gripe koji bi mogao ugroziti i ljude oglasila je alarm među istraživačima.

Na kineskim farmama ima između 300 i 500 milijuna svinja, najviše na svijetu, pa bi ovo otkriće moglo uzrokovati ozbiljne probleme ako virus prijeđe na ljude, upozorava Interesting Engineering, pozivajući se na članak objavljen početkom tjedna u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Gotovo desetljetno istraživanje svinja u Kini utvrdilo je da soj svinjske gripe sadrži neke gene koji su pronađeni u pandemiji svinjske gripe 2009. Ovaj posljednji podatak posebno je zabrinjavajući jer znači da taj soj može dovesti do prijenosa virusa na ljude te dalje, s čovjeka na čovjeka.

Istraživači su kod testiranih kineskih svinja pronašli čak 179 sojeva virusa

Istraživači su kod testiranih kineskih svinja pronašli čak 179 sojeva virusa

Izvor: PhotoAlto / Profimedia / Autor: Matthieu Spohn

Svinje su veliki rezervoar zaraznih bolesti. Mogu lučiti sojeve ptičje, svinjske i ljudske gripe, koji mogu mijenjati gene i pretvoriti se u novu bolest.

Tim istraživača pokušao je identificirati ove nove vrste virusa i uzeo 30.000 brisova svinja u klaonicama iz deset kineskih provincija te još 1000 brisova svinja s respiratornim simptomima iz veterinarske bolnice. Pronašli su 179 sojeva virusa, a jedan je posebno zapeo za oko istraživača.

Ovaj novi soj dobio je naziv G4 EA H1N1 i to je 'dominantni genotip u cirkulaciji kod svinja otkrivenih u najmanje 10 provincija', napisali su istraživači.

Nadalje, tim je napomenuo da se ovaj virus 'razlikuje od postojećih sojeva cjepiva protiv gripe kod ljudi, što znači da postojeća cjepiva ne pružaju zaštitu protiv ovog soja gripe'.

Ljudske stanice zaražene virusom gripe, vidljive elektronskom mikrografijom

Ljudske stanice zaražene virusom gripe, vidljive elektronskom mikrografijom

Izvor: Sciencephoto / Profimedia / Autor: STEVE GSCHMEISSNER

Nakon daljnjeg ispitivanja tim je otkrio da se virus širi zrakom sa životinje na životinju. Istraživači su uvjereni kako bi 'hitno trebalo prekontrolirati prevladavajući virus G4 EA H1N1 u svinjama i pomno pratiti ljudsku populaciju, posebno radnike u svinjogojstvu'.

Istraživači preporučuju da se u Kini, zemlji s najviše svinja na svijetu, provede sustavan nadzor virusa svinjske gripe kako bi se spremno dočekala sljedeća potencijalna pandemija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!