novi zakon

U Južnoj Koreji će od sljedeće godine postati barem godinu dana mlađi, ukidaju tradicionalnu metodu brojenja godina

09.12.2022 u 22:28

Bionic
Reading

Južna Koreja ukida svoju tradicionalnu metodu brojenja godina prema kojoj dijete već ima jednu godinu kad se rodi

Južna Koreja donijela je novi zakon prema kojem će Korejci postati barem jednu godinu mlađi na službenim dokumentima. Naime ukida se njihova tradicionalna metoda brojenja godina, prema kojoj po rođenju odmah imate jednu godinu, a godine se onda dodaju svakog prvog siječnja.

I dok jednu kažu da se tako u Južnoj Koreji tako računaju godine jer se pri rođenju već uračunava vrijeme provedeno u maternici, pa se devet mjeseci onda zaokruži na 12, drugi tvrde da se tradicionalno tako računaju godine jer drevni azijski numerički sustav nije uopće imao koncept nule, piše Guardian.

Ali nismo još došli do zbunjujućeg dijela. Južna Koreja ima i poseban način brojenja godina kad je riječ o služenju vojnog roka ili dobnoj granici za konzumaciju alkohola i pušenje. Godine se u ovim situacijama broje od nule, a godina vam se dodaje svakog 1. siječnja.

Ipak, kada je riječ o medicinskim i pravnim dokumentima od 1960-ih koristi se međunarodno standardizirana metoda računanja godina od nule i dodavanja godine na svaki rođendan. Prema novom zakonu dolazi kraj ovako zbunjujućem sustavu, barem kada je riječ o službenim dokumentima. Od 2023. godine koristit će se samo međunarodna metoda brojenja godina.

A zašto se kod njih godine dodaju svakog 1. siječnja, a ne na rođendan? Postoji teorija da su stari Korejci godinu rođenja računali u okvirima kineskog kalendarskog ciklusa od 60 godina. Kako tada nisu još postojali kalendari kakve danas imamo, jednostavno bi ignorirali dan rođenja i dodavali jednu godinu prvog dana lunarnog kalendara. Kad su Korejci počeli više naginjati zapadnjačkom kalendaru, godine su se počele dodavati 1. siječnja.