najcrnji dan u povijesti

U južnoafričkom rudniku poginulo 11 radnika

28.11.2023 u 12:17

Bionic
Reading

Južnoafrička tvrtka Impala Platinum u utorak je priopćila da je privremeno obustavila rad na kompleksu rudnika Rustenburg nakon što je jedanaestero radnika poginulo u nesreći u rudničkom oknu

Iz tog rudnika platine sa sjedištem u Johannesburgu priopćili su da je 86 radnika bilo uključeno u nesreću u njegovom oknu broj 11 i da je 75 ozlijeđenih radnika primljeno u četiri bolnice u tom području.

Tvrtka je priopćila da su u utorak sve rudarske operacije u rudarskom divu Rustenburg u južnoafričkoj pokrajini North West obustavljene.

"Danas je najcrnji dan u povijesti Impale i patimo za izgubljenim životima i svim pogođenima ovom razornom nesrećom", rekao je izvršni direktor Nico Muller u izjavi za medije.

Impala je južnoafrički proizvođač platine koji upravlja nekim od najdubljih i najstarijih rudnika na svijetu.

Obustava rada će se vjerojatno produljiti do srijede kako bi tvrtka imala vremena "tugovati i emocionalno se izliječiti", rekao je glasnogovornik tvrtke.

Nije mogao odmah reći koliko će obustava rada utjecati na njihovu proizvodnju.

"Nemoguće je točno reći utjecaj na proizvodnju, osim da je okno 11 samo po sebi velik kompleks do te mjere da će obustava imati razmjeran utjecaj na cjelokupan učinak u proizvodnji koliko god kratko trajala. Okno 11 doprinosi s otprilike 15 posto proizvodnje Impale Rustenburg,“ rekao je glasnogovornik.

Južnoafrička Republika zabilježila je 27 smrtonosnih nesreća u rudnicima do rujna ove godine, prema Nacionalnom sindikatu rudara (NUM).

U 2022. zabilježila ih je 49, što je bila najsigurnija godina u povijesti.