otvorena istraga

Američki veleposlanik kaže da je ruski brod utovario oružje u Južnoj Africi

11.05.2023 u 22:02

Bionic
Reading

Američki veleposlanik u Južnoafričkoj Republici izjavio je u četvrtak da je ruski brod utovario oružje u toj zemlji što znači da ona nije neutralna u ratu u Ukrajini, a južnoafrički predsjednik izvijestio je da je vlada otvorila istragu

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa nije ni potvrdio niti opovrgnuo da je došlo do utovara, ali je odgovarajući na pitanja oporbe u parlamentu rekao da vlada ispituje te navode.

Američki veleposlanik Reuben Brigety izjavio je lokalnim novinarima kako je Washington uvjeren da je ruski brod u prosincu prošle godine utovario oružje i streljivo u Južnoafričkoj Republici.

"To da Južnoafrička Republika naoružava Rusiju je duboko neprihvatljivo", rekao je Brigety. "To nisu potezi neutralne zemlje", dodao je.

Washington je više puta upozoravao druge države da ne naoružavaju Rusiju, a u protivnom bit će isključene s najvažnijih međunarodnih tržišta.

State Department je kasnije u četvrtak komentirao navode veleposlanika.

"SAD je ozbiljno zabrinut zbog uplovljavanja sankcioniranog ruskog teretnog broda u južnoafričku luku u prosincu prošle godine i to je izravno prenio južnoafričkim dužnosnicima", rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.

Južnoafrički predsjednik Ramaphosa potvrdio je u parlamentu da "je u tijeku" istraga u vezi s brodom Lady R.

Njegov glasnogovornik Vincent Magwenya rekao je da "nikakav dokaz do danas nije podnesen za navode o slanju oružja iz Južne Afrike u Rusiju" te je potvrdio da je otvorena istraga.

Južnoafrička Republika je u veljači održala zajedničke vojne vježbe s Rusijom i Kinom, nazvavši ih rutinskima, no SAD i druge zapadne sile su i tada izrazile zabrinutost.

Južnoafrička Republika je jedan od najvažnijih ruskih saveznika u Africi, no držala se nepristrano i suzdržavala od glasanja o rezolucijama UN-a o ratu u Ukrajini.