DETALJI KORONA-NATJEČAJA

U jeku epidemije koronavirusa kao posebne savjetnice na Pantovčaku zaposlene dvije Milanovićeve bliske suradnice

24.05.2020 u 17:34

Bionic
Reading

Nedjeljni Jutarnji donosi priču o tome kako su u ožujku, nakon izbijanja epidemije koronavirusa, a samo par dana prije nego što je Vlada uvela zabranu zapošljavanja u javnoj službi bez izričite dozvole ministra financija, u Uredu predsjednika zaposlene dvije bliske suradnice Zorana Milanovića, s kojima je surađivao u ranijim političkim, ali i poslovnim poduhvatima

Oglas za zapošljavanje dvoje posebnih savjetnika na Pantovčaku objavljen je 5. ožujka, a 25. ožujka je bio zakazan razgovor s kandidatima koji su se prijavili na natječaj - njih osmero. U međuvremenu, 16. ožujka zbog epidemije koronavirusa de facto je uvedena karantena, a 23. ožujka zabranjeno je napuštanje mjesta prebivališta, dok su putovanja omogućena uz propusnice.

Ništa od toga nije spriječilo Ured predsjednika da formalno provede natječaj, na kojemu je zaposlena Sunčica Dedić, dugogodišnja Milanovićeva suradnica i tajnica Vlade. Ona je pod ranijim prezimenom Batestin 2017. kratko vrijeme bila i direktorica tvrtke EuroAlba Advisory, koju je Milanović pokrenuo nakon poraza na izborima 2016. i - ispostavit će se, kratkotrajnog - povlačenja iz politike.

Sunčica Batestin se, podsjeća Jutarnji, spominjala i na suđenju bivšem šefu Milanovićeva kabineta Tomislavu Sauchi, optuženom za lažiranje putnih naloga što je dovelo do oštećenja državnog proračuna za nekoliko stotina tisuća kuna. Jedna od svjedokinja ustvrdila je kako je, unatoč zabrani isplate naknade za prekovremene sate, Saucha naložio da se ta naknada isplati Sandri Zeljko, i to preko računa Sunčice Batestin. Ona je, pak, tvrdio je USKOK, taj novac prebacila majci Sandre Zeljko.

Druga zaposlena na navedenom natječaju još je jedna Milanovićeva bliska suradnica, Ivana Pušonjić, koja je današnjem predsjedniku također pomagala u kampanji. Obje kandidatkinje imat će plaću od oko 10 tisuća kuna neto, ovisno o mjestu prebivališta.

Obje djelatnice Ureda predsjednika odbile su komentirati cijelu priču, te uputile na Ured za odnose s javnošću, koji nije htio komentirati činjenicu da su zaposlene bivše Milanovićeve suradnice. S Pantovčaka su tek ustvrdili kako posebni savjetnici nisu državni službenici, te da ne mogu ostvarivati dodatna plaća niti uvećane plaće, a nakon isteka mandata predsjednika neće imati pravo ostati u državnoj službi niti primiti otpremnine ili druge naknade. Prema Uredu predsjednika, razgovoru s kandidatima pristupilo je 7 od 8 kandidata, a niti jedan od njih nije se žalio na ishod natječaja.