OBOREN REKORD

U jednom danu Hrvatsku preletilo čak 2.520 aviona

27.07.2014 u 13:19

Bionic
Reading

U zračnom prostoru pod nadležnošću Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) jučer je zabilježeno 2.520 letova zrakoplova, od čega najviše preleta, što je najbolji ostvareni dnevni rezultat ove godine, izjednačen s prošlogodišnjim iz kolovoza, izvijestio je danas HKZP

Rekordan broj letova ostvaren je unatoč izrazito nepovoljnim vremenskim prilikama, uz pomno planiranje, kao i izuzetno zalaganje šefova smjena i svih kontrolora zračnog prometa - bilo je 1.978 preleta, a ostalo su bila polijetanja i slijetanja zrakoplova, ističe se u priopćenju.

Ti rekordni rezultati ohrabruju jer je na zahtjevnom europskom tržištu usluga u zračnoj plovidbi vrlo važna razina učinkovitosti svakog pružatelja usluga, koju Europska komisija procjenjuje za područja sigurnosti, kapaciteta/kašnjenja, zaštite okoliša i učinkovitosti upravljanja troškovima, napominje se.

Petogodišnji plan učinkovitosti izrađen je u suradnji s ostalim državama članicama Funkcionalnog bloka zračnog prostora središnje Europe, a cijena preleta u Hrvatskoj je među najnižima od njih, što omogućuje bolju konkurentnost u tržišnom okruženju Jedinstvenog europskog neba u kojem za sve pružatelje usluga u EU vrijede ista pravila, dodaje se.

Od otvaranja gornjeg zračnog prostora iznad Kosova u travnju ove godine, prosječan porast prometa u nadležnosti HKZP-a bio je oko pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

I dalje se očekuje stalni porast prometa, što zahtjeva prijem i školovanje novih kontrolora. U tijeku je natječaj za prijem novih oblasnih kontrolora, a od kandidata se očekuje da, između ostaloga, imaju odlično pamćenje, percepciju i pažnju, odlično snalaženje u vremenu i prostoru, visoku razinu emocionalne i socijalne zrelosti, visoku toleranciju na stres, sposobnost brzog i točnog odlučivanja, sklonost timskom radu i dobro znanje engleskog jezika.