STRANE ŽRTVE

U Izraelu ubijeno devet Amerikanaca; 10 Britanaca ubijeno ili nestalo

09.10.2023 u 16:23

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u ponedjeljak su objavile da je u subotnjem napadu Hamasa na Izrael bez presedana ubijeno devetero Amerikanaca, a još nekoliko američkih državljana smatra se nestalima, dok Britanija strahuje za više od 10 svojih građana u Izraelu

Pripadnici islamističke grupe Hamas u žestokom napadu na izraelske gradove u subotu su ubili 700 izraelskih državljana, a više desetaka su ih oteli.

"Trenutačno možemo potvrditi da je u napadu ubijeno devet američkih državljana", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller. "Također možemo potvrditi da ima i nestalih američkih državljana. Surađujemo s izraelskim partnerima da bismo utvrdili gdje se nalaze", dodao je.

I glasnogovornik odjela za nacionalnu sigurnost potvrdio je informaciju o smrti devetero američkih državljana, no oni još nisu identificirani.

Izrael je odgovorio udarima na Gazu, pri čemu su smrtno stradale stotine Palestinaca.

Strahuje se da je u napadu na Izrael smrtno stradalo ili je nestalo više od 10 britanskih državljana, objavio je u ponedjeljak BBC pozivajući se na službene izvore.

Izraelci pokapaju mrtve nakon napada Hamasa Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Britansko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati informacije.

Izraelsko veleposlanstvo u Londonu u nedjelju je izvijestilo da je u subotu u napadu na granici s Gazom poginuo muškarac rođen u Londonu koji je služio u izraelskoj vojsci. To je potvrdila njegova obitelj.

Veleposlanstvo je objavilo i da je u subotnjem napadu nestao jedan britanski državljanin.