vraćaju se hodočasnici

Plenković: Više od 50 Hrvata upravo je na putu iz Izraela

09.10.2023 u 15:09

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković ponovno je u ponedjeljak osudio "brutalne" terorističke napad Hamasa na Izrael te izvijestio da se više od 50 hrvatskih državljana upravo nalazi na putu prema Hrvatskoj, a sutra se očekuje i povratak hodočasnika

Veleposlanstvo RH u Izraelu vodi računa o svojim državljanima koji su u s njime u kontaktu, rekao je Plenković danas u Varaždinu.

"To su hodočasnici i turisti, ali prije svega Hvati koji ondje žive".

"Zasad se prema našim podacima nikome nije dogodilo ništa", naglasio je.

"Jučer se vratilo šest hrvatskih državljana, a 53 upravo leti za Beč", a "sutra se treba vratiti drugi dio hodočasnika", rekao je premijer.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je u nedjelju da je u Izraelu 180 hrvatskih državljana.

Brutalna egzekucija civila

U izjavi je Plenković podsjetio da je odmah u subotu osudio napade na Izrael.

"Mi smo snažno, odmah osudili terorističke napade Hamasa na Izrael" s brojnim žrtvama, rekao je i naglasio: "Ovo su brutalni napadi, napadi bez presedana, doslovce se radi o egzekuciji civila".

Izrazio je zabrinutost da bi se sukob mogao proširiti na bliskoistočnu regiju.

"Smatramo da je to jedan izuzetno loš potez Hamasa koji će sada donijeti destabilizaciju stanja na cijelom prostoru što je vidljivo iz reakcija aktera na Bliskom istoku", rekao je.

Libanonski šijitski pokret Hezbolah gađao je u nedjelju tri izraelska vojna položaja na području farma Shebaa u znak solidarnosti s palestinskim narodom, na što je Izrael uzvratio topničkom vatrom i dronom na južni Libanon.

Pripadnici islamističke skupine Hamas ubili su 700 Izraelaca, a desetke drugih oteli u subotu, u najsmrtonosnijem upadu na izraelski teritorij otkako su ga Egipat i Sirija napali na Jom Kipur 1973. Izrael je na Hamasovu operaciju odgovorio bombardiranjem Gaze ubivši stotine Palestinaca.