u koordinaciji sa sad-om

Katar pregovara o razmjeni Hamasovih talaca za palestinske zatvorenike

09.10.2023 u 15:03

Bionic
Reading

Katarski posrednici pregovaraju s Hamasovim dužnosnicima o puštanju otetih izraelskih žena i djece koje Hamas drži u Gazi u zamjenu za 36 palestinskih žena i djece koji se nalaze u izraelskim zatvorima, rekao je izvor upoznat s pregovorima

Pregovori, koje Katar vodi u koordinaciji sa SAD-om od subote navečer, "odvijaju se pozitivno", rekao je izvor, koji je o tome izbrifiran.

No još nema naznaka pomaka jer se obje strane čvrsto drže svojih pozicija.

Katar je u kontaktu s dužnosnicima Hamasa u Dohi i Gazi, rekao je izvor, nakon što je Hamas u subotu napao Izrael iz Gaze, upavši u izraelska naselja, ubivši više od 700 Izraelaca i pobjegavši s desecima talaca.

Nije poznato koliko točno izraelskih žena i djece Hamas nudi za razmjenu 36 palestinskih žena i djece, rekao je izvor.

Palestinski dužnosnik, upoznat s pregovorima Hamasa i Izraela u prošlosti, rekao je da su Katar i Egipat u kontaktu s Hamasom, ali da intenzitet borbi baca sjenu na potencijalne pomake.

Egipat je u tijesnom kontaktu s Izraelom i Hamasom pokušavajući spriječiti daljnju eskalaciju borbi i osigurati zaštitu za izraelske taoce, rekla su dva egipatska sigurnosna izvora.

Egipat je zatražio od Izraela da bude suzdržan, a od Hamasa da vodi brigu o taocima kako bi uskoro moglo doći do deeskalacije, premda izraelski napadi na Pojas Gaze otežavaju posredovanje, rekli su egipatski izvori koji su željeni ostati neimenovani.

Napad na pojas Gaze Izvor: Profimedia / Autor: Ali Jadallah / AFP / Profimedia

"Nema dogovora o logistici ili mehanizmu puštanja talaca na slobodu", rekao je izvor upoznat s pregovorima koje vodi Katar.

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova, Hamas i State Department nisu odgovorili na upite za komentarom. Ured izraelskog premijera rekao je da ne želi ništa komentirati.

Izrael je na Hamasov napad odgovorio najjačim bombardiranjem Pojasa Gaze do sada, ubivši više od 400 ljudi, a možda razmatra i kopneni napad na teritorij s kojeg se povukao prije gotovo dva desetljeća.

Katar ima izravnu komunikacijsku liniju s Hamasom i već je posredovao između te islamističke skupine i Izraela.

Doha je posredovala više od godinu dana u pregovorima SAD-a i Irana koji su doveli do razmjene zatvorenika i deblokade iranske imovine.

Neki Hamasovi čelnici žive u Kataru te u drugim bliskoistočnim zemljama.