AFGANISTANSKE IZBJEGLICE

U Italiji uhićen terorist, dvojica u bijegu

10.05.2016 u 14:51

Bionic
Reading

Talijanska policija uhitila je jednog afganistanskog tražitelja azila pod sumnjom za međunarodni terorizam, dok su u bijegu druga dvojica pripadnika iste afganistanske terorističke skupine koja je planirala napade u Europi, objavili su talijanski mediji.

Talijanska agencija ANSA javila je da su karabinjeri u gradu Bariju, na jugu zemlje, priveli 23-ogodišnjeg Hakima Nasirija, koji je živio u migrantskom centru u blizini lokalne zračne luke i koji je 6. svibnja dospio pod međunarodnu zaštitu.

Smatra se da su Nasiri i njegove kolege planirali napade na "aerodrome, luke, policijska vozila, trgovačke centre, hotele te druge nespecificirane terorističke napade u Italiji i Britaniji", navela je ANSA pozivajući se na policijsku dokumentaciju.

Vlasti su skupinu počeli pratiti u prosincu, nakon što su označeni kao sumnjivi zbog snimanja mobitelom u trgovačkom centru u Bariju.

Istražitelji su potom pronašli kod Afganistanaca promidžbeni materijal na njihovim mobitelima, poput snimki talibanskih boraca, mučenih američkih vojnika i uvredljivih fotografija na račun Malale Jusafzai, svjetski poznate aktivistice protiv talibana.

Uhićen je još jedan afganistanski izbjeglica, 29-ogodišnji Gulistan Ahmadzai, pod sumnjom za sudjelovanje u organizaciji ilegalne migracije. On je optužen za krijumčarenje ljudi u Italiju iz Afganistana ili Pakistana i organiziranje njihova daljnjeg odlaska u Francusku. Još se jedan osumnjičeni za isti tim kriminala nalazi u bijegu.