pandemija

U Italiji koronavirus usmrtio više od 1000 ljudi. Britanski premijer Johnson: Mnoge obitelji izgubit će svoje voljene

12.03.2020 u 21:53

Bionic
Reading

U Italiji je koronavirus odnio 1.016 života, potvrđen je prvi smrtni slučaj u Norveškoj, a građani Austrije i Njemačke odlučili su pomoći starijim susjedima i umjesto njih odlaziti u trgovine i ljekarne.

Broj zaraženih koronavirusom u 116 zemalja u četvrtak je porastao na 131.479, a umrlo ih je 4.925.

U posljednja 24 sata u Italiji je umrlo 188 ljudi, a zaraženih je 15.113. Oporavilo ih se 1.258, objavila je talijanska Civilna zaštita.

No, ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio kaže da su uvedene mjere polučile rezultate, javlja BBC.

Dva tjedna od proglašenja 10 gradova u sjevernoj Italiji "crvenom zonom" i uvođenja izolacije, Di Maio je rekao da u tim područjima nema novih zaraza.

"Italija je bila prva nacija u Europi koja je tako teško pogođena. No, nadam se da to znači i da će Italija biti prva koja će ostaviti krizu iza sebe", rekao je Di Maio.

Kaže da se velika većina građana pridržava uvedenih mjera, a oni koji to ne čine, bit će kažnjeni.

"Ako liječnici i medicinske sestre mogu raditi 24 sata dnevno, mi možemo ostati kod kuće", rekao je Di Maio.

U Britaniji vjerojatno tisuće zaraženih

U Britaniji je vjerojatno između 5.000 i 10.000 zaraženih, rekao je glavni stručnjak za koronavirus britanske vlade Chris Whitty.

Premijer Boris Johnson odlučio je snažnije odgovoriti na pandemiju. Johnson je na sastanku kriznog stožera rekao da svi koji imaju simptome koronavirusa trebaju ostati u samoizolaciji barem tjedan dana.

"To će se raširiti. Moram biti iskren s vama, iskren s britanskom javnošću. Još mnogo obitelji izgubit će svoje voljene prijevremeno", rekao je Johnson.

  • +7
Koronavirus, Italija Izvor: EPA / Autor: MATTEO CORNER

U Britaniji je prema službenim podacima 10 umrlih, a 590 zaraženih.

Johnson je rekao da se zasad neće zatvarati škole, ali je postoji kao opcija kako se virus bude širio.

Whitty je rekao da neće još izolirati starije i ranjivije osobe. "No, do toga će doći", rekao je.

Koronavirus utječe i na pregovore EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva o njihovim odnosima nakon Brexita.

Pregovarači su u četvrtak odlučili da se zbog epidemije drugi krug pregovora idućeg tjedna neće održati u Londonu kako je bilo predviđeno, rekao je izvor blizak pregovorima.

Irska će zatvoriti škole, fakultete i dječje vrtiće do 29. ožujka i zabraniti velika okupljanja, rekao je u četvrtak vršitelj dužnosti premijera Leo Varadkar.

  • +11
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: ARMANDO BABANI

Građani Austrije i Njemačke solidariziraju se sa starijim susjedima 

Austrijanci i Nijemci pokušat će zaštititi starije osobe i pomoći im u ovoj krizi. 

Koristeći hashtag #izazovzasusjede, korisnici društvenih mreža objavljuju fotografije zgrada u kojima stanuju i nude pomoć svojim starijim susjedima. 

"Ako si stariji od 65, kroničan bolesnik ili imaš slabiji imunitet, mogu ti pomoći", objavio je austrijski učitelj Claus. Nudi starijima odlazak u trgovinu, ljekarnu i slično. 

"Važno je pripaziti na starije i potrebite", rekao je Eugen Brysch, čelnik njemačke zaklade za zaštitu pacijenata. 

Prvi smrtni slučaj u Norveškoj

U Norveškoj je prva osoba preminula od koronavirusa, potvrdila je u četvrtak premijerka Erna Solberg. Riječ je o starijoj osobi. 

Kralj Harald V. i kraljica Sonja koji su prošli tjedan bili u trodnevnom posjetu Jordanu, smješteni su u samoizolaciju. 

Nemaju simptome, ali norveški ministar zdravstva Bent Hoie rekao je da svi koji su putovali izvan nordijske regije u posljednja dva tjedna moraju u samoizolaciju na jednak broj dana. 

Francuska je "tek na početku epidemije"

Francuska planira do daljnjega zatvoriti sve dječje vrtiće, škole i sveučilišta od ponedjeljka kako bi ograničila širenje novog koronavirsua, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Mi smo tek na početku epidemije i posvuda u Europi ona se ubrzava i pojačava", upozorio je Macron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija.

Macron je pozvao sve građane starije od 70 godina i one s kroničnim bolestima da budu kod kuće što je više moguće.

Koronavirus, kojim je dosad u zemlji zaraženo 2.876 osoba od kojih je 61 umrla, najgora je zdravstvena kriza koja je pogodila Francusku u zadnjih sto godina, rekao je Macron.

Francuska vlada je u četvrtak zatražila "otkazivanje kirurških zahvata koji nisu hitni" kako bi oslobodila krevete na odjelima intenzivne njege, doznaje se od ministarstva zdravstva i područnih zdravstvenih agencija (ARS) u Ile-de-Franceu, pokrajini u kojoj je glavni grad Pariz.

Time se aktivira drugi stupanj "bijelog plana" koji je uveden u petak.

Njime se trebaju "osloboditi odjeli intenzivne skrbi i osoblje" koje ondje radi, navodi ARS Ile-de-Francea.

Austrija proširila preporuku o izbjegavanju putovanja na sve zemlje svijeta

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova proširilo je svoju preporuku o izbjegavanju putovanja u određene zemlje zbog novog koronavirusa na sve države svijeta.

"Savjetujemo izbjegavanje svih putovanja koja nisu hitna i nužna", rekao je ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Austrijski turisti i poslovni ljudi sada se trebaju vratiti kući kako bi izbjegli zarazu u inozemstvu kao i zbog toga jer bi druge zemlje mogle nametnuti zabrane putovanja koje bi otežale Austrijancima povratak u domovinu, navodi ministarstvo.