izazovi epidemije

Velike domaće tvrtke imaju spreman odgovor na koronavirus, one koje su se digitalizirale na vrijeme proći će bolje

 • Autor: Nikola Sučec
 • Zadnja izmjena 12.03.2020 21:34
 • Objavljeno 12.03.2020 u 19:49
Tko se na vrijeme digitalizirao, imat će manje problema zbog koronavirusa

Tko se na vrijeme digitalizirao, imat će manje problema zbog koronavirusa

Izvor: EPA / Autor: ARMANDO BABANI

Koronavirus ima potencijal da zauvijek promijeni način na koji posluju domaće kompanije. U vremenu kada cijeloj zemlji prijeti karantena, zabrana rada i rad od kuće, tvrtke koje su se uspješno digitalizirale i prilagodile suvremenim poslovnim procesima lakše će prebroditi krizu koja je preko noći uzdrmala cijeli svijet

Tri četvrtine od 1300 poduzetnika koje je anketirala Hrvatska gospodarska komora već kažu da osjećaju posljedice epidemije opakog virusa, a više od pola ispitanih tvrdi da su zbog ove krize izgubili više od pola milijuna kuna. Gotovo 60 posto ispitanih kompanija ima radnike koji su poslani da rade od kuće, što se pokazalo kao spasonosna mjera.

No rad od kuće podrazumijeva potrebnu opremu, softver i vezu s internetom, što digitalizirane tvrtke lako mogu osigurati svojim radnicima. Proveli smo anketu među najvećim domaćim poslodavcima i blue chip kompanijama te ih upitali kako se nose s epidemijom i kako im pomaže digitalizacija?

U Atlantic grupi, koja se bavi nizom djelatnosti, kažu da im trenutačno najviše trpi logističko-distribucijski dio operacija, s obzirom na ograničenja u prijevozu, no napominju da uz adekvatne sanitarne mjere uspijevaju osigurati redovan opskrbni lanac.

'Posljedice ćemo izvjesno imati i nastojimo na sistematičan način pratiti učinke trenutne krize na poslovanje, no fokusirani smo prije svega na očuvanje zdravlja ljudi i stabilnosti poslovanja u maksimalnoj mjeri. Posebno postrožene mjere primjenjuju se u svim našim proizvodnim pogonima kako bismo osigurali prevenciju od zaraze i neometan proces proizvodnje', kažu nam u Atlanticu i poručuju kako činjenica da imaju razmjerno visok stupanj digitalizacije procesa i visoku mobilnost zaposlenih u smislu rada od kuće itekako olakšava poslovanje u trenutnim uvjetima.

 • +40
 • +37

Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantic grupe

Izvor: Screenshot / Autor: Atlantic Grupa

AD Plastik, koji se bavi proizvodnjom autodijelova i čiji se core business ne može tako lako organizirati od kuće, ima oformljen tim koji se bavi procjenama rizika od koronavirusa, a naglašavaju da im zbog digitalnog poslovanja poslovanje teče neometano:

'Za sada naše operativno poslovanje ne trpi posljedice, ali redovito pratimo događanja i promjene u svim zemljama poslovanja te im se prilagođavamo. Naravno da nam digitalne tehnologije uvelike pomažu, većina se sastanaka odvija putem videoveza i komunikacija s kupcima i dobavljačima je nesmetana zahvaljujući tome', poručuju.

 • +16
 • +13

AD Plastik

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Adris grupa, jedna od najvećih domaćih kompanija uopće, koja u svome portfelju ima turističku tvrtku Maistru, poduzima sve mjere u skladu s preporukama mjerodavnih institucija, pri čemu je razumljivo da u organizaciji poslovanja i pravodobnog informiranja koriste digitalne tehnologije, kratko kažu u Adrisu te dodaju: 'Razmjeri štete ovisit će naravno o trajanju ove pandemije.'

Najveći domaći privatni poslodavac, Fortenova grupa, formirala je glavni krizni stožer, a uspostavljeni su i krizni stožeri na razini operativnih kompanija.

'Organizacijski i logistički spremni smo odgovoriti na izazove koji nam se potencijalno mogu dogoditi u sklopu aktualne situacije, što uključuje rad od kuće za dio zaposlenika. U sklopu cijelog sustava Fortenova grupe izdane su upute vezane uz ograničavanje poslovnih i privatnih putovanja. Također su propisane procedure i mjere za svođenje poslovnih sastanaka na minimum, a za sastanke s partnerima iz inozemstva preporuka je korištenje alternativnih metoda komuniciranja, kao što su telekonferencija i videokonferencija', poručili su iz Fortenove.

 • +5
 • +2

Fortenova grupa

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Oradian, tvrtka koja se bavi financijskim uslugama i, osim u Zagrebu, ima urede u Lagosu i Manili, a posluje u nizu afričkih i azijskih država te je od uglednog Financial Timesa uvrštena na listu najbrže rastućih tvrtki u Europi, priznaje da najveći problem ima s poslovnim putovanjima koja su posve obustavljena. No kako im je poslovanje u potpunosti u oblaku, kao i usluga koju nude korisnicima, svi mogu raditi od kuće.

'Svi alati koje koristimo također su u oblaku, svi smo naučeni na videokonferencije i suradnju na dijeljenim dokumentima. Ono što ne možemo zamijeniti su direktni kontakt te posjeti budućim i sadašnjim korisnicima, tako da ćemo tu privremeno osjetiti efekt ove krize', kažu iz Oradiana.

 • +7
 • +4

Prvi zaraženi Hrvat radi u Ericssonu Nikoli Tesli

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Alati za rad na daljinu, ali i inovacije poput mobilnog bankarstva, bankama pak omogućuju gotovo nesmetano poslovanje, o čemu nam svjedoče u Ersteu, Raiffeisen i Addiko banci.

'Digitalne tehnologije općenito olakšavaju poslovanje, kako iz perspektive klijenata i njihovog korisničkog iskustva, tako i dostupnih mogućnosti interne organizacije rada. Osim redovnih usluga internetskog i mobilnog bankarstva, kao pozitivan primjer može se izdvojiti usluga tzv. udaljenog savjetovanja, odnosno videopoziva korištenjem pametnog telefona, računala, laptopa ili tableta, namijenjena za male poduzetnike. U situacijama otežanog pristupa, preventivnog postupanja ili nemogućnosti održavanja sastanaka u poslovnicama iz bilo kojeg drugog razloga malim poduzetnicima je na taj način omogućen stalni kontakt s bankom iz njihovih domova ili ureda, s ciljem omogućavanja nastavka njihovog redovnog financijskog poslovanja. Samo u posljednja tri mjeseca održano je gotovo 300 takvih udaljenih savjetovanja', poručili su za tportal iz Erste banke.

RBA i Addiko i prije su koristili mogućnost rada od kuće, a u ovim okolnostima ta će se opcija koristiti dulje razdoblje, ovisno o vanjskim okolnostima i internoj koordinaciji organizacije rada.

Erste banka

Erste banka

Izvor: Promo fotografije / Autor: Erste banka

Hrvatski Telekom, kao tehnološki lider i kompanija koja pruža napredna telekomunikacijska rješenja, oformila je Tim za koordinaciju krizne situacije koji je, temeljem naputaka nadležnih epidemiologa, provodio i provodi sve potrebne sigurnosne mjere vezane uz svakodnevni rad.

'Kako bismo dodatno zaštitili zdravlje naših zaposlenika, donesena je odluka da svi zaposlenici koji imaju uvjete za rad od kuće te koji imaju suglasnost nadređene osobe već od sutra, 13. ožujka, rade od kuće. Valja istaknuti kako će svim zaposlenicima u takvom radu svakako pomoći brojni digitalni alati koje imamo na raspolaganju i pomoću kojih će se sva komunikacija te dogovori unutar timova i dalje neometano odvijati', poručili su iz HT-a.

 • +5
 • +2

HT Digital Day

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Kažu da zaposlenici čiji se posao ne može neometano obavljati od kuće (kolege iz frontlinea) nastavljaju raditi na svojim radnim mjestima (u prostorima HT-a, u dućanima i na terenu) jer moraju voditi računa i o korisnicima te pomoći cijelom društvu da u ovim izazovnim vremenima i dalje uspješno funkcionira – a osiguravanje stabilne i pouzdane komunikacijske usluge jedan je od prioriteta.

'Za zaposlenike koji će nastaviti raditi u prostorima HT-a osigurat će se maksimalna zaštita zdravlja za vrijeme obavljanja njihovih poslova (pojačano čišćenje prostora, dezinfekcija i ostali potrebni higijenski uvjeti). Među mjerama koje smo poduzeli ističemo i odgode svih poslovnih putovanja u inozemstvo, kao i strogu preporuku da se odgode privatna putovanja. Preporuka je i smanjenje broja sastanaka uživo, a u mogućnosti smo osigurati sastanke putem konferencijskih ili videokonferencijskih veza, kako s poslovnim korisnicima, tako i s kolegama iz Deutsche Telekom Grupe te međusobno', zaključili su iz HT-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!