OD BULJAN CULEJ JOŠ NI SLOVA

Boris Jokić bacio rukavicu nasljednici: Ovako bi izgledala njegova reforma školstva

29.05.2017 u 10:22

Bionic
Reading

Moderna škola temeljna na hrvatskim i europskim dokumentima, koja će učiti djecu kreativnom razmišljanju i kreativnom suočavanju s društvom 21. stoljeća, a da pri tomu svi u Hrvatskoj imaju jednake uvjete školovanja. Prethodna rečenica otprilike je sve što javnost zna o akcijskom planu Jasminke Buljan Culej, novoizabrane voditeljice kurikularne reforme. Za razliku od nje, njezin protukandidat i bivši voditelj reforme Boris Jokić svoj je objavio javno još 22. svibnja

Iako se radi o jednoj od najvažnijih reformi u državi, javnost o planu Buljan Culej zna tek jednu rečenicu, uz dodatak da će on biti predstavljen 'kad dođe vrijeme za to', odnosno 'kad prvo upozna s njime članove ekspertne skupine'.

Osim što nije imala prilike vidjeti akcijski plan Buljan Culej, javnosti nije prezentiran ni njezin CV. Tek nakon novinarskih traženja na uvid je predočen životopis koji je izazvao podsmijeh javnosti s obzirom na način na koji je bio napisan.

Za razliku od Buljan Culej, Boris Jokić, bivši voditelj reforme, koji je s cijelim timom napravio velik posao i čija je smjena, ali i želja za nastavkom reforme prije godinu dana na Jelačić plac izvukla 50.000 ljudi, svoj je plan objavio još 22. svibnja.

Njegov plan u cijelosti možete naći na poveznici ispod, a okosnica su mu:

Dokument: "PLAN AKTIVNOSTI - Cjelovita kurikularna reforma - Boris Jokić"

 - žurno aktiviranje zaustavljenih procesa i ponovna uspostava skupina koje su izrađivale dokumente

-  dovršetak izrade kurikuluma, poštujući rezultate javne rasprave

- slijedom određenih prijepora u javnosti, provedba neovisnog recenzijskog postupka

- ogledno uvođenje kurikuluma u 60 osnovnih i 40 srednjih škola širom Hrvatske

- intenzivno financijsko ulaganje i rad na stručnom osposobljavanju odgojno-obrazovnih radnika kao osnovnom preduvjetu uspjeha reforme

- umrežavanje oglednih škola i dijeljenje dobrih praksi

- precizan plan uvođenja sa školskom godinom 2018./19. kao prvom godinom u kojoj bi se ogledno uveli novi kurikulumi, i to u prvi, treći i peti razred osnovne te prvi razred srednje škole, a posljedično u školskoj godini 2019./20. uvođenje u drugi, četvrti i šesti osnovne te drugi razred srednje i tako redom

- hitno usvajanje zakonskog okvira koji uopće omogućuje uvođenje kurikuluma 

- užurban rad na izradi projekata za povlačenje sredstava iz ESF-a namijenjenih provedbi 

- puna posvećenost Ministarstva i svih agencija ovom procesu u sljedećem desetogodišnjem razdoblju 

- poštivanje u Saboru izglasane Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

  • +3
Prosvjed Hrvatska može bolje Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Jokić lošom smatra činjenicu da još ne znamo kakav je plan Buljan Culej jer je riječ o složenom procesu koji se tiče velikog broja ljudi.

'Javnost mora znati po čemu će se raditi. Moraju se znati svi detalji vezani uz tako složene procese koji se tiču velikog broja ljudi, naročito onih u koje se tako licemjerno kunemo, a to su djeca. Da je proces bio netransparentan, potvrđuje i činjenica da Ministarstvo nikada nije objavilo imena kandidata kako za voditelja, tako ni za članove Ekspertne radne skupine. Smatram da su svi akcijski planovi, onoga trenutka kada su dostavljeni Povjerenstvu, trebali biti javno dostupni kako bi se dobio uvid u to tko što predlaže', kazao je Jokić za tportal.

Podsjetimo, Buljan Culej izabralo je Posebno stručno povjerenstvo koje je imenovala Vlada, ali nakon njezina izbora u javnost su počele isplivavati brojne nepravilnosti oko samog natječaja, tvrdilo se da je cijeli proces bio netransparentan, a nakon svega jedan od članova, Josip Milat, podnio je ostavku. Resorni ministar Pavo Barišić s druge pak strane tvrdio je da je sve obavljeno po propisima i da je natječaj, kako za Buljan Culej, tako i za preostale članove Ekspertne radne skupine, bio transparentan.