SAMOUBILAČKI NAPAD

U Iraku ubijene 64 osobe, 202 ranjene

20.06.2009 u 16:41

Bionic
Reading

Najmanje su 64 osobe poginule, a 202 su ranjene u subotu u Iraku, u samoubilačkom napadu kamionom bombom, najsmrtonosnijem napadu u zadnjih 15 mjeseci koji se događa deset dana uoči američkog povlačenja iz gradova u toj zemlji.

Napad koji mjesne vlasti pripisuju Al-Kaidi, dogodio se u gradu Tazi, s turkmenskom većinom, dvadsetak kilometara od Kirkuka, sjeverno od Bagdada. Počinjen je s tonom eksploziva koja je ostavila golem krater i uništila desetke kuća građenih opekama od pečene gline.

Nekoliko žrtava je poginulo u rušenju kuće.

"U samoubilačkom napadu poginule su 64 osobe, a 202 su ozlijeđene", rekao je Sabah al-Daudi, predstavnik ministarstva zdravstva u Kirkuku.

Liječnik u mrtvačnici u Kirkuku potvrdio je brojku od 64 poginulih, ali nije mogao reći koliko je među njima žena i djece. "Nastavlja se pretraživanje ruševina", dodao je.

Po riječima visokog dužnosnika u policiji u Kirkuku koji je htio ostati anoniman, "napad nosi obilježje Al-Kaide".

Turkmeni, kojih u Iraku ima oko 800.000, žive uglavnom na sjeveru zemlje.

Stranka turkmenske fronte najavila je "trodnevnu žalost".

Irački premijer Nuri al-Maliki oštro je osudio napad koji su počinili "odmetnuti teroristi i njihovi saveznici iz bivšeg režima" Sadama Huseina. "Pokušaji da se naruši sigurnost osuđeni su na neuspjeh", istaknuo je.

Na temelju ugovora o sigurnosti koji su u studenome 2008. potpisali Irak i SAD, američke snage moraju se povući iz iračkih gradova najkasnije do 30. lipnja, što je prva faza potpunog povlačenja koje će se dovršiti koncem 2011.