ŽELE DATUM REFERENDUMA

'U ime obitelji' traži pomoć Ustavnog suda

09.09.2013 u 17:16

Bionic
Reading

Građanska inicijativa U ime obitelji preko odvjetnika Krešimira Planinića uputila je Ustavnom sudu RH Prijedlog za određivanje razumnog roka u kojem je Hrvatski sabor dužan raspisati državni referendum, i prije toga, određivanje roka radi provođenja svih pravnih radnji nužnih prije donošenja odluke o raspisivanju referenduma

Budući da ni Zakon o referendumu ni Ustav RH ne predviđaju rok u kojem bi državni referendum trebao biti raspisan, iako bi s obzirom na hrvatsku praksu i standarde EU-a trebao biti raspisan u roku od osam tjedana, ovim postupkom U ime obitelji želi se izbjeći daljnje odugovlačenje referendumskog postupka.

Iako je inicijativa zatražila pomoć Ustavnog suda, za određivanje roka za raspisivanje referenduma ne postoji zakonsko uporište.

Iz inicijative naglašavaju da Sabor još uvijek nije donio odluku o datumu referenduma, no to nije ni mogao s obzirom na Ustavom određenu stanku u zasjedanju. Sabor je, doduše, mogao sazvati izvanrednu sjednicu no to bi trebali zatražiti predsjednik RH, Vlada ili većina zastupnika.

Podsjetimo, predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin već ranije je najavio da će provjera potpisa trajati do jeseni, dodavši da nema roka za prebrojavanje potpisa.

'Postoje samo dva zakonska roka - prvi rok odnosi se na Ustavni sud i rok od 30 dana u kojem treba dati ocjenu ustavnosti pitanja, ako ih to Sabor bude tražio. Drugi rok odnosi se na vrijeme u kojemu Sabor mora raspisati referendum - ako Ustavni sud 'presudi' da to mora učiniti. Taj rok je 20 do 40 dana', rekao je Grbin. (M.Šu.)

Od predaje Zahtjeva za raspisivanjem državnog referenduma o braku, odnosno protiv gay brakova, prošlo je već više od dva mjeseca, a Hrvatski sabor još nije donio odluku o datumu referenduma. Stoga su iz ove katoličke inicijative Ustavnom sudu predložili da u roku od 30 dana od dana podnošenja Prijedloga, donese odluku o obvezujućem vremenskom roku za sva državna tijela radi provođenja provjere prikupljenih potpisa birača za državni referendum te da tu odluku uputi Hrvatskom saboru i o tomu obavijesti javnost sredstvima. Također su ustavnim sucima predložili da u navedenom roku donesu odluku o obvezujućem vremenskom roku za Hrvatski sabor radi donošenja odluke o raspisivanju referenduma.

Smatraju da bi takva odluka Ustavnog suda zaštitila ustavna prava građana koja su zajamčena u hrvatskom Ustavu i zakonima, u skladu s europskom pravnom stečevinom.

Podsjetimo, Inicijativa U ime obitelji prikupila je 800 tisuća potpisa građana koji žele da se raspiše referendum o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene. Time prema svemu sudeći žele izbjeći da se u budućnosti brakom nazove istospolna zajednica.

Od 750 tisuća potpisa, za referendum im je bilo dovoljno 450 tisuća. Ministarstvo uprave provjerilo je reprezentativan uzorak od 21.300 potpisa te zaključilo da je inicijativa prikupila dovoljno kako bi udovoljila zakonskoj obavezi, otkrio je nedavno Jutarnji list. Provjera slučajnog uzorka pokazala je da je nevjerodostojnost prikupljenih potpisa ispod jednog promila, a na takav način provjere odlučili su se zbog štednje. Jutarnji list je naveo kako je usprkos tome upitno raspisivanje referenduma.

Budući da se vladajući protive uvođenju takve definicije u Ustav pretpostavlja se da će se i oni obratiti Ustavnom sudu s pitanjem spada li pitanje definicije braka u Ustav. Odnosno, je li referendumsko pitanje 'Jeste li za to da se brak definira kao životna zajednica žene i muškarca?' uopće ustavno pitanje.