JEFF SESSIONS

U Hrvatsku u srijedu stiže Trumpov nemili državni odvjetnik

22.05.2018 u 12:05

Bionic
Reading

Glavni državni tužitelj Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Jeff Sessions u srijedu dolazi u Hrvatsku. U našoj zemlji ostat će tri dana i susret će se s najvišim državnim dužnosnicima, od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, preko predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, do ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, unutarnjih poslova Davora Božinovića i državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreje Metelko Zgombić

Riječ je o prvom posjetu nekog američkog državnog tužitelja Hrvatskoj. Funkcija državnoga tužitelja u SAD-u objedinjuje dvije pozicije koje mi imamo u Hrvatskoj - glavnoga državnog odvjetnika i ministra pravosuđa.

Sessions će u Hrvatskoj sudjelovati u radionici s državnim odvjetnicima iz šest zemalja jugoistoka Europe na temu prekograničnoga organiziranog kriminala.

Sessions, bivši senator Alabame i konzervativac koji je Trumpu neumorno pomagao tijekom čitave kampanje, redovito je na meti njegovih oštrih napada.

Nezadovoljstvo Trumpa Sessionsom započelo je nakon što se ispostavilo kako je ministar propustio spomenuti da se u nekoliko navrata susreo s ruskim veleposlanikom u Washingtonu Sergejem Kisljakom tijekom predizborne kampanje.

Kada je javnost doznala za te susrete, Sessions se izuzeo iz daljnje istrage o povezanosti Trumpova izbornog stožera s Moskvom, ali i istrage vezane za elektroničku poštu Hillary Clinton, bivše državne tajnice i Trumpove protukandidatkinje na predsjedničkim izborima, a koju vode FBI i njegovo ministarstvo.

  • +4
Jeff Sessions Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Trump je zbog toga poteza poprilično nezadovoljan Sessionsom, a kako su ga detalji cijeloga slučaja počeli dodatno opterećivati, kritike su postale i javne te je Trump čak izjavio da ga nije trebao ni postavljati za ministra i glavnoga državnog odvjetnika da je znao da će se izuzeti iz istrage te da bi imenovao nekoga drugog.

I nakon toga nastavio je kritizirati svoga ministra nazivajući ga problematičnim i slabim, što su mnogi prokomentirali kao ponižavanje Sessionsa, kojega predsjednik pod svaku cijenu želi smijeniti.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.