kome je što potrebno?

U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv covida: Donosimo sve što trebate znati o trećoj i četvrtoj dozi te gdje je možete primiti

12.09.2022 u 08:31

Bionic
Reading

Upravo prema najavi danas je počelo docjepljivanje novim adaptiranim cjepivom protiv covida-19 u županijskim zavodima za javno zdravstvo, domovima zdravlja i ordinacijama obiteljske medicine, objavio je u petak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

U većini županija cijepljenje je omogućeno bez naručivanja, no u pojedinim županijama i Gradu Zagrebu cijepljenje će se za početak provoditi uz naručivanje kako bi se izbjegle gužve. Naručiti se može prijavom kod liječnika obiteljske medicine, putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr ili putem Portala zdravlja.

Svima zainteresiranima dostupno je adaptirano Pfizerovo cjepivo Comirnaty, a nakon toga slijedi početak docjepljivanja Moderninim cjepivom.

Oba cjepiva, osim originalnog vuhanskog virusa, pokrivaju varijantu omikron, navodi HZJZ.

Prvo docjepljivanje preporučuje se svim osobama u dobi 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu cjepiva Janssen. Docijepiti se mogu i djeca u dobi 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19.

Adaptiranim/varijantnim cjepivom provodit će se i drugo docjepljivanje koje se preporučuje osobama u dobi od 60 godina i više te odraslim osobama mlađim od 60 godina s povećanim rizikom za razvoj teških oblika bolesti COVID-19, donosi Ordinacija.hr.

  • +8
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Nastavlja se primarno cijepljenje svih osoba koje do sada nisu cijepljene. Za primarno cijepljenje ne koriste se adaptirana/varijantna cjepiva Spikevax i Comirnaty, već osnovna cjepiva. Cjepivo se ne primjenjuje u dobi nižoj od pet godina.

Gdje se provodi cijepljenje?

U zavodima za javno zdravstvo i domovima zdravlja na punktovima za cijepljenje:

  • informacije o cijepljenju u pojedinoj županiji i Gradu Zagrebu možete pronaći na internetskim stanicama nadležnih zavoda za javno zdravstvo na ovom linku
  • u većini županija bit će moguće cijepljenje bez prijave (naručivanja) već od 12. rujna, no u pojedinim županijama i Gradu Zagrebu cijepljenje će se za početak provoditi uz naručivanje kako bi se izbjegle gužve
  • u ordinacijama obiteljske medicine (osobito za kronične bolesnike).

Za cijepljenje se možete prijaviti:

  • prijavom kod svojeg liječnika obiteljske medicine
  • putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr
  • putem Portala zdravlja.

Primili ste drugi booster, a onda je došlo novo cjepivo: Koliko sad morate čekati?

'Cjepiva protiv omikrona od sljedećeg tjedna su dostupna svima u Hrvatskoj, a posebno se preporučuju starijima i kroničnim bolesnicima', poručio je u petak ministar zdravstva Vili Beroš.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Pojedini kronični bolesnici primili su već četvrtu dozu. Do sada je, prema podacima HZJZ-a, drugom docjepnom, odnosno četvrtom dozom cijepljeno 5278 osoba.

'Docjepljivanje se uobičajeno preporučuje nakon tri mjeseca. Prema trenutno važećim preporukama, prvi booster se preporučuje većini osoba dok je drugi booster preporučen osobama u dobi od 60 godina i starijima te odraslim osobama mlađima od 60 godina s povećanim rizikom za razvoj teških oblika bolesti COVID-19 (osobe s umjerenom ili teškom imunosupresijom, osobe s teškim bolestima dišnog sustava, teškim oblicima bolesti srca i krvožilnog sustava, metaboličkim i endokrinim bolestima). Osobe koje su primile drugi booster zasad se mogu smatrati zaštićenima te će se odluka o eventualnom dodatnom docjepljivanju, između ostalog, temeljiti na razvoju epidemiološke situacije', odgovorila je za tportal epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina iz HZJZ-a koliki je preporučeni razmak za primanje novog cjepiva.