cjepivo protiv omikrona

Primili ste drugi booster, a onda je došlo novo cjepivo: Koliko sad morate čekati?

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 09.09.2022 15:24
  • Objavljeno 09.09.2022 u 15:08
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Cjepiva protiv omikrona od sljedećeg su tjedna dostupna svima u Hrvatskoj, a posebno se preporučuju starijima i kroničnim bolesnicima, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš. Provjerili smo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) koliko se dosad ljudi cijepilo drugim boosterom, odnosno četvrtom dozom i preporučuje li se docjepljivanje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) najavio je početkom tjedna da u Hrvatsku stiže 187.000 doza Pfizerova i 57.000 doza Modernina cjepiva koja djeluju protiv wuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1, a ona će biti distribuiran u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja.

'Cjepiva protiv omikrona od sljedećeg tjedna su dostupna svima u Hrvatskoj, a posebno se preporučuju starijima i kroničnim bolesnicima', poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Pojedini kronični bolesnici primili su već četvrtu dozu. Do sada je, prema podacima HZJZ-a, s drugom docjeponom odnosno četvrtom dozom cijepljeno 5.278 osoba.

'Docijepljivanje se uobičajeno preporučuje nakon tri mjeseca, prema trenutno važećim preporukama prvi booster se preporučuje većini osoba, dok je drugi booster preporučen osobama u dobi od 60 godina i starijima te odraslim osobama mlađima od 60 godina s povećanim rizikom za razvoj teških oblika bolesti COVID-19 (osobe s umjerenom ili teškom imunosupresijom, osobe s teškim bolestima dišnog sustava, teškim oblicima bolesti srca i krvožilnog sustva, metaboličkim i endokrinim bolestima). Osobe koje su primile drugi booster zasad se mogu smatrati zaštićenima te će se odluka o eventualnom dodatnom docjepljivanju, između ostalog, temeljiti i na razvoju epidemiološke situacije', odgovorila je za tportal epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina iz HZJZ-a koliki je preporučeni razmak za primanje novog cjepiva.

  • +8
  • +5

Cijepljenje protiv koronavirusa

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Prema najnovijem izvješću HZJZ-a, od 27. prosinca 2020. do 7. rujna ove godine ukupno je utrošeno 5.273.675 doza cjepiva. Ukupno su 2.317.622 osobe cijepljene prvom dozom (uključujući doze sa statusom nepoznato), a od njih 2.043.555 cijepljeno s dvije doze.

S dodatnom dozom (docjepna i treća doza za imunokompromitirane osobe) cijepljeno je 912.498 osobe, od toga 5.278 osoba s drugom docjepnom (tzv. četvrtom) dozom. Radi se o 59,60 posto cijepljenog ukupnog stanovništva .

Prema prvim rezultatima Popisa 2021., najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (71,2% ukupnog stanovništva), a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno također u Gradu Zagrebu (68,1% ukupnog stanovništva).

Kako i gdje možete do adaptiranog cjepiva, pročitajte ovdje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!